Tieltse schepen gedupeerde van ontslagronde bij Commscope

gunther clinckx
Gunther Clinckx is in Tielt-Winge voor de Open VLD als schepen bevoegd voor openbare werken, waterlopen, begraafplaatsen, patrimonium, mobiliteit en verkeer. Daarnaast werkt hij al 23 jaar voor Commscope in Kessel-Lo, het telecombedrijf dat deze week een grootschalige ontslagronde heeft aangekondigd. Maar ook de Tieltse schepen behoort tot de 300 personen die door dit ontslag zijn getroffen.

23 jaar werkt hij al voor telecombedrijf Commscope, net als zijn ouders, die er respectievelijk 43 en 38 jaar dienst op hebben zitten. Zelf werkte hij er als weekendoperator en was hij ook hoofdafgevaardigde voor het ACLVB. En alhoewel het totaal niet als een verrassing kwam, zitten de emoties diep bij de grootschalige ontslagronde, waarbij 300 mensen hun werk verliezen. 

"Het was al lang niet meer zoals het vroeger was", reageerde hij. "Ik ben bij het bedrijf begonnen toen het nog Raychem was. De sfeer was in die tijd heel open en gemoedelijk. Nu evolueerden we al geruime tijd naar een plant waar de cijfers belangrijker dan de mensen waren. En de sfeer, die was al lang niet meer goed."

Over de relatie met de huidige directie wil hij geen slecht woord zeggen. "Ik heb persoonlijk altijd voorrang gegeven aan dialoog", bekent hij. "Met de huidige directie lukte dit eigenlijk ook. Zo is er veel respect naar David Decraemer,  de voorzitter van de ondernemingsraad, iemand met lange staat van dienst in ons bedrijf."

De pijnpunten ziet hij vooral binnen het HRM, waar het volgens hem een komen en gaan van mensen is. "Zo kan je geen degelijke band opbouwen", gaat hij verder. "De beslissingen werden niet meer genomen op niveau van Kessel-Lo maar in de VS."

Daarnaast betreurt hij ook de vele stakingsacties waartoe de vakbonden in het verleden overgingen. "Dit heeft onze plant ook al te vaak in een slecht daglicht gesteld", aldus Clinckx. "Nu is het moment daar waarbij er een onvoorwaardelijke samenwerking moet zijn tussen alle vakbondfracties om voor de getroffen collega’s en ganse families het meeste eruit te halen. We zullen vechten voor elke werknemer en voor een degelijk sociaal plan. Onze regio verliest hier enorm bij,  dat na de recent aangekondigde herstructurering bij Bosch dus nieuwe klappen krijgt. "

Lees meer over