Sprankelend Hageland zet wijndomeinen in de kijker, wij stellen ze graag verder aan u voor

Hageland Wijngaard
Toerisme Vlaams-Brabant promoot jaarlijks de wijnen in het Hageland onder de noemer Sprankelend Hageland. Vier weekends lang, tussen 21 augustus en 12 september, kan je in de regio heel wat wijndomeinen bezoeken. Wij zetten ze voor u graag op een rijtje maar het zijn er zodanig veel dat we dit in 3 afleveringen doen, dit is het laatste deel.

1-Eiken Vat in Houwaart

Eiken Vat

Gust Bertels had eerst een wijndomein in Noorderwijk (Herenthals) maar sinds 2000 teelt hij ook druiven in Houwaart. "De passie ontstond door mijn vriend Jean Bellefroid die me enkele druivenplanten bezorgde. Ik leerde hoe ze te onderhouden en, samen met hem, experimenteerde ik met de Vroegeloonse druif. Ik volgde ook een opleiding."

Het Eiken vat is een eenmansbedrijf waar Gust de druiven verzorgt, de wijn maakt en die ook zelf verkoopt. "We hebben best een grote verscheidenheid aan wijnen waaronder meerdere witte, 3 rode en 1 rosé. We werken met druivensoorten als de Rivaner, Pinot Gris, Pinot noir en anderen."

De wijngaar op de Houwaartse Berg neemt deel aan Sprankelend Hageland op 21 en 22 augustus. "Natuurlijk kan je er onze wijnen proeven maar we wilden toch iets extra doen voor de bezoekers. Zaterdag zorgen we voor een kaasschotel, zondag komt er een pizzabakker langs."

Meer info vind je op de website

2-Hagegoud in Geetbets

Hagegoud

Veronique Naessens en haar man baten in Geetbets domein Hagegoud uit en een winkel.“Mijn man is ermee begonnen, aanvankelijk puur in privé-kring en voor de fun. Op een gegeven moment was ik werkloos en besloot ik mee in de zaak te stappen. We hebben ons domein toen uitgebreid maar, na verloop van tijd, hebben we het toch weer verkleind, het is een eenmanszaak en was te groot om te beheren. Vandaag hebben we 10 are voor onze 2 druifsoorten, met name Regent en Johanitter. We produceren 1 rode wijn en 1 witte en we maken ook Vlierbloesemsiroop.”

Veronique is de drijvende kracht achter het gebeuren want zij verzorgt de druiven, makt de wijn en verkoopt die. "Gelukkig krijg ik hulp van vrienden bij het plukken van de druiven. Het wijnjaar is niet geweldig want in het voorjaar was het te droog en daarna te nat. De druiven hebben dan ook wat achterstand, hopelijk zijn ze toch nog van goede kwaliteit en valt het allemaal mee."

Lees verder onder de foto. 

Hagegoud
Bij Hagegoud maken ze 1 rode en 1 witte wijn. Foto: Hagegoud.

Domein Hagegoud verwacht jullie op 4 en 5 september in de Glabbeekstraat 217 in Geetbets "Er is een rondleiding en we plannen een korte wandeling met een gids. Daarna kunnen de bezoekers het proces in het productiehuis bekijken en natuurlijk kan je van onze wijnen proeven."

Meer informatie over het domein vind je online. 

3-Coberger in Scherpenheuvel-Zichem

Coberger

Ook tv-reporter Luc Haekens heeft zijn eigen wijndomein in Scherpenheuvel-Zichem, in 2015 plantte hij zijn eerste struiken aan. "We maken drie soorten, met name Chardonnay, Pinot Noir en Auxerrois. Onze wijn maken we op basis van de eeuwenoude traditie van de lokale wijnproductie. De naam vernoemden we naar Stanislas Coberger, de hofarchitect van Albrecht en Isabelle en het brein achter de basiliek van Scherpenheuvel-Zichem."

Voor de wijngaard krijgt de reporter hulp van vrienden en familie maar ook van enkele anderen. "Herman Camps is een wijnboer uit de streek en die helpt me zeer goed maar ook Geurt Van Rennes, van een wijnkasteel in het Limburgse Genoels-Elderen, geeft me goed advies en helpt me."

Naast wijnen baat Luc, samen met zijn vrouw Ann Genoe, streekwinkel Heerlijk Hageland uit. "Daar vind je ook onze droge gin en het Mariake bier, een fruitig blond bier met appelkersensap."

Wijndomein Coberger neemt deel aan Sprankelend Hageland op 29 augustus. "We geven rondleidingen en mensen kunnen bij ons een glas wijn komen drinken."

Meer informatie vind je op hun website

Meer wijndomeinen die deelnemen aan Sprankelend Hageland vind je hier en hier. Over het initiatief kom je dan weer alles te weten via deze link. 

Lees meer over