Sprankelend Hageland trekt veel volk, zelfs mensen uit de Kempen komen erop af

Sprankelend Hageland
Het eerste weekend van Sprankelend Hageland is voorlopig een groot succes. Op de Houwaartseberg, net als elders, kwamen er zaterdag 21 augustus veel geïnteresseerden proeven van de wijnen die er gemaakt worden. Zelfs mensen uit Hasselt en de Kempen vonden het initiatief de moeite waard om ervoor te reizen. Wij namen er een kijkje en proefden er van sprankelende en vooral uitstekende wijnen. "Tien jaar geleden hadden we nog heel veel zure wijnen, in die korte periode zijn ze geëvolueerd tot excellente producten."

Op de Houwaartseberg in Houwaart, een deelgemeente van Tielt-Winge, zijn er meer dan tien wijndomeinen en die stellen dit weekend hun deuren open voor het publiek in het kader van Sprankelend Hageland, een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant dat de wijnen in de regio wil promoten en over 4 weekends loopt. 

Bij Den Eeckhout van wijnboer Joris was het gezellig druk aan de vele tafels die hij verspreid had opgesteld over het domein, elke bubbel moet nu eenmaal afzonderlijk genieten, "Vanmorgen kwamen hier al zo'n 15 man aan die op vrijgezellentocht waren. Zij genoten van onze rondleiding en van onze bbq die we vandaag aanbieden, morgen is er pizza. We organiseren die foodcorner op onze oudste wijngaard, die dateert van de jaren '70. In september organiseren we nog, samen met anderen, een eerste wijnloop doorheen de wijngaarden."

Lees verder onder de foto's. 

Den Eeckhout
Bij Joris Eeckhout (rechts op de foto) was het gezellig druk, weliswaar coronaproof.

Lees verder onder de foto. 

Den Eeckhout
Ambiance was er in elk geval op wijndomein Den Eeckhout, in september organiseren ze nog, samen met anderen, een wijnloop in Houwaart.

Vanuit de Kempen zakten mensen af

Ook al kreeg de regio af te rekenen met veel nachtvorst in het voorjaar, en onlangs zorgde een schimmel nog voor miserie, toch kijkt Joris hoopvol uit naar de oogst. "Het gras kort houden helpt echt wel. Dat zorgt ervoor dat de grond toch zijn warmte kan afgeven en je minder hinder hebt van vorst."

De reputatie van Den Eeckout, en bij uitbreiding de Houwaartse wijnboeren, rijkt ver, zo bewijst het gezelschap uit de Kempen dat we er tegen het lijf lopen. "Elk jaar organiseren we een weekend, deze keer was het mijn beurt en ik had over het initiatief gehoord, het leek me wel leuk om er naartoe te gaan en het bleek een goede keuze. We zijn best verbaasd over de kwaliteit van de wijnen want die is super. We hadden aan de eigenaars van ons hotel gevraagd waar we heen moesten en die vertelden ons dat we naar Houwaart moesten gaan, dat bleek terecht. We hebben sowieso wat flessen gekocht om mee te nemen naar huis", vertelt Conny Van Hout uit Oud-Turnhout. 

Lees verder onder de foto. 

Eeckhout
Vanuit de Kempen zakten mensen af naar Den Eeckhout

Vroeger zure wijnen, nu kwaliteitsproducten

Ook bij de vzw Houwaartse Wijngaard komen mensen van heinde en ver langs om te proeven van de Hagelandse wijnen. "We hebben hier mensen die speciaal vanuit Hasselt naar hier komen. Wij zijn een vzw, onze wijnen verkopen we dus niet, maar we doen het met heel veel goesting en we merken dat de kwaliteit van de wijn elk jaar beter wordt. Tien jaar geleden had je nog veel zure wijnen, dat is vandaag niet meer zo. We leren hier veel bij en de wijn wordt almaar beter.We hebben heel even gedacht om er professioneel mee aan de slag te gaan maar daar komt zoveel administratie bij kijken dat we het toch maar zo blijven doen. Zolang we maar kunnen genieten van onze lekkere wijnen", vertellen Heid Claes (49) en Jan Van Leemputte (49) in koor. 

Vzw Houwaart
Ook vzw Houwaartse Wijngaard kon op veel volk rekenen

Lees meer over