Sint-Elooi is nog niet terug in Meensel, de coronapandemie doet ook hier vervelend

Sint-Elooi Meensel
Het beeld van Sint Elooi zou zondag 21 november terugkeren naar Meensel, of toch tenminste een kopij ervan,  maar door de coronapandemie zal dat even moeten wachten en komt het pas terug in het voorjaar van 2022, hopelijk dan met de nodige feestelijkheden. 

In de nis boven de oude ingang van de St-Mattheüskerk van Meensel stond er vroeger een houten St-Elooi beeld. In 1964 werd het verkocht door de meid van de toenmalige pastoor aan een Leuvens museum , nu M-Leuven. Een perfect duplicaat moest het zicht van weleer terugbrengen maar dat zal dus nog even duren. 

Destijds werd trouwens niet alleen het beeld verkocht maar ook de preekstoel, communiebanken, de schilderijen van de kruisweg en andere kleinere spullen van de kerk."Meer dan een wazige foto bestond er niet van tot we, in september 2020, in de kelders van M-Leuven mochten duiken om er foto’s te maken. Daar vonden we het beeld", zegt Geert Daenen, secretaris van OFSAR. "Het originele beeld kregen we uiteraard niet mee maar bij OFSAR, de vzw die www.meensel-kiezegem.be ondersteunt, groeide het idee om er een duplicaat van te laten maken."

Bert Collet van BlueTitan maakte in de kelders van M-Leuven een scan van het beeld en zorgde voor de 3D print. Meenselse kunstenares Annie Lambrechts bekommerde zich dan weer over de kleurloze 3D-mal en zorgde voor de nodige kleuren en accenten zodat het beeld zeer sterk lijkt op het origineel.

In theorie zou de kopij dus terugkeren naar Meensel vorige zondag. Bedoeling was om, samen met Museum44 en de parochie, er een feestelijk moment van te maken maar dat feestje ging dus niet door. 

Hopelijk lukt het wel in het voorjaar van 2022.