Na 57 jaar keert Sint-Elooi terug naar Meensel

Sint-Elooi Meensel
In de nis boven de oude ingang van de St-Mattheüskerk van Meensel stond er vroeger een houten St-Elooi beeld. In 1964 werd het verkocht door de meid van de toenmalige pastoor aan een Leuvens museum .. nu M Leuven. Een perfect duplicaat brengt weldra het zicht van de kerk van toen terug.

Het was niet enkel het heiligenbeeld dat destijds verkocht werd. In die periode werden ook de preekstoel, communiebanken, de schilderijen van de kruisweg en andere kleinere spullen van de kerk verkocht om geld in het laatje te krijgen voor de bouw van een parochiezaal.

"Meer dan een wazige foto bestond er niet van… tot we in september 2020 in de kelders van M Leuven mochten duiken om er mooie foto’s van te maken", zegt Geert Daenen, secretaris van OFSAR. "Het originele beeld kregen we uiteraard niet mee." Maar bij OFSAR, de vzw die www.meensel-kiezegem.be ondersteunt, groeide het idee om er een duplicaat van te laten maken.

Duplicaat

Het project werd opgestart en liep gefaseerd . Bert Collet van BlueTitan maakte in de kelders van M Leuven een scan van het beeld en zorgde voor de 3D print. Annie Lambrechts, de Meenselse kunstenares, zorgde ervoor dat de kleurloze 3D-mal met de nodige kleuren en accenten zeer sterk op het originele beeld lijkt.

Openingsevent

Tijdens het vooropgestelde event zal het beeld terug op zijn oorspronkelijke plaats gezet worden. Deze heugelijke gebeurtenis loopt in samenwerking met Museum44 en de parochie, vertegenwoordigd door diaken Luc Claeys. Dit event gaat door op zondag 21 november 2021 en vangt aan vanaf 14u.

Programma: In de kerk worden diverse legendes over St-Elooi én zijn echte levensverhaal gebracht en uiteraard ook het gebed en de inzegening van het beeld.  Daarop volgt de plaatsing van het beeld op diens oorspronkelijke plaats .. in de nis boven de vroegere noorderingang.

Op deze dag is er ook de mogelijkheid tot bezoek aan Museum44 (tegen kortingstarief) en de kerk van Meensel.

Lees meer over