Museum44 in Meensel-Kiezegem erkend voor MuseumPass

museum meensel
Het Museum44 in Meensel-Kiezegem dat een blijvende herinnering is over de gruwelijke periode in de nadagen van de Duitse bezetting, is recent erkend als museum voor MuseumPass –PasseMusées. Voor de houders van die pas is de toegang tot de permanente expositie voortaan gratis. (Foto Museum44)

Met een MuseumPass bezoek je een jaar lang meer dan 190 musea in België. Vanaf vandaag maakt ook Museum44 daar deel van uit. Samen met het Huis van het Belgisch/Frans verzet beschikt de gemeente Tielt-Winge en daarmee ook het Hageland voortaan over twee erkende musea.

“Hoewel Museum44 niet het grootste museum in de reeks is, zijn we er toch in geslaagd een plek veroveren dankzij lovende kritieken van de vele bezoekers”, zegt Tom Devos, bestuurder van Museum44. “De troeven zijn een persoonlijke aanpak en doorgedreven digitale beleving. Met de MuseumPass hopen we voortaan een nog breder publiek te bereiken.

Museum44 vertelt het verhaal van de razzia’s op 1 en 11 augustus 1944 in Meensel-Kiezegem. Net voor de bevrijding werden 71 inwoners gedeporteerd naar het concentratiekamp van Neuengamme bij Hamburg, na de aanslag op Gaston Merkcx, boerenzoon uit een collaboratiefamilie. Slechts 8 inwoners keren terug. Tot op vandaag laten deze gebeurtenissen hun sporen na in dit kleine dorpje in het Hageland. Museum44 toont het verleden en er worden verbanden gelegd met de misdaden en wantoestanden van vandaag in de hele wereld. Het museum beschikt over een interactieve animatiefilm en virtual-reality brillen voor een geanimeerde digitale beleving. Het museum bevindt zich te midden van de plek waar de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Bezoekers kunnen historische plekken bezoeken tijdens een wandeling, met of zonder gids.

Museum44 bezoeken kan je mits reservatie op museum44.be. De toegangsprijs bedraagt € 7.50 voor volwassenen en € 1 per kind.

Het museum ligt aan de Binkomstraat 1 in deelgemeente Meensel-Kiezegem van Tielt-Winge.

Lees meer over