Hageland krijgt opnieuw af te rekenen met wateroverlast, Tielt-Winge is zwaarst getroffen

Wateroverlast Tielt-Winge
 

Onder andere in de Kruisstraat en de Reststraat stond het water hoog, de Binkomstraat en Kruisstraat werden een tijdje afgesloten omdat de modderstroom er te groot was. Het is intussen al de 2de keer dat de gemeente op korte tijd af te rekenen krijgt met wateroverlast. 

Schepen Gunther Clinckx (Open Vld) was in Tielt-Winge druk in de weer om ter plaatse te gaan op plekken waar het water hoog stond en inwoners met problemen kampten. "Vooral de deelgemeente Meensel-Kiezegem, Tielt en Winge kregen het hard te verduren.  We verdelen zandzakjes waar nodig. In de Heuvelstraat stond een kelder onder water en in de Binkomstraat kwam er ook water in een woning terecht. Aan het wachtbekken in de Stevenstraat hebben we zandzakjes gelegd omdat het daar ook dreigde fout te lopen. Gelukkig dat we dit bekken hebben aangelegd want dat heeft nog erger voorkomen. We doen echt zoveel mogelijk inspanningen om te verhelpen aan dergelijke wateroverlast. Ook de buffergrachten in de Boekhoudstraat hebben daar erger voorkomen en zorgden ervoor dat woningen gevrijwaard bleven van waterschade. We moeten daar wel de loop van de Tieltse Motte ( cf. foto onderstaand) in de gaten houden want het peil staar er zeer hoog."

Clinckx woorden zijn nog niet koud of de beek overstroomt en zorgt voor een nieuwe dreiging. 

Lees verder onder de foto's

Overstroming Tieltse Motte

Lees verder onder de foto. 

Wateroverlast Tielt-Winge

Elke kans aangegrepen om wateroverlast tegen te gaan

Op internet zijn sommigen verbaasd omdat hun straat, onder andere de Heuvelstraat, in een gebied ligt dat vrij zou zijn van overstromingsgevaar. Burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) geeft hen geen ongelijk. "Ik ben daar in de wijde omgeving daarnet gaan rondrijden en alles stond er vol water. Ik begrijp dan ook hun frustratie maar het heeft de voorbije periode vaak en hard geregend. De voorbije 20 jaar heeft elk bestuur elke opportuniteit aangegrepen om extra buffering te realiseren. Bij elke ontdubbeling van de riolering leggen we een maximale buffercapaciteit op."

Beeken vreest ook voor de toekomst. "We gaan alleen nog meer droge periodes en harde regens krijgen met de opwarming van de aarde. De Binkomstraat ligt in Meensel-Kiezegem, dat is de hoogst gelegen deelgemeente, en ook daar was het prijs. Het water van de voorbije onweders was nog niet volledig weggetrokken en nu kwam er weer heel veel bij. Zaterdag reed ik naar Leuven en dan stond de Staatsbaan in Lubbeek blank. Schepen Gunther Clinckx heeft voor de komende 8 jaar zo'n 14 projecten op tafel liggen om de wateroverlast nog meer tegen te gaan. We vergaderen ook zeer regelmatig over maatregelen die we nog kunnen nemen om er maximaal aan te verhelpen. Het zou een tijdje droog moeten blijven maar zelfs met een unanieme beslissing van de gemeenteraad hierover gaat dat geen zoden aan de dijk brengen."

Lees verder onder de foto. 

Wateroverlast Tielt-Winge

Morgen is opruimdag 

Schepen Clinkx is intussen druk in de weer met het noteren van de locaties waar er nog modder en dergelijke moet geruimd worden maandagochtend. "Dat wil zeggen dat andere werken, zoals het onderhoud van kerkhoven, even zal moeten wachten maar dit is te prangend en te belangrijk. Ik ben best fier op onze arbeiders die er op zondag allemaal stonden zonder morren om te helpen waar nodig."

In buurgemeente Glabbeek viel het deze keer redelijk mee want daar stond er water in de kelder van 2 woningen en was er wateroverlast in enkele straten. De situatie is er intussen onder controle. 

Lees meer over de situatie in Tienen via deze link  en in Landen door hier te klikken. 

Lees meer over