Dansers uit het Hageland strijden voor plek in de finale van Belgium's Got Talent, onder hen Bert uit Tielt-Winge

BGT

Dansers uit het Hageland zetten vrijdag 5 november hun beste beentje voor en hopen dat ze de halve finale van Belgium’s Got Talent op VTM overleven en doorstoten naar de finale. Onder hen de 18-jarige Bert Binon uit Tielt-Winge, hij studeert chemie maar zijn hart heeft hij duidelijk verloren aan het dansen. “Het feit dat we al door de preselectie en de auditieronde geraakten, maakt ons trots, onze deelname is pas het begin want onze ambities gaan veel verder dan dat.”

De dansers zijn allemaal lid van ‘Dance Company C&P Energy’ uit Kortenaken. ”Ik begon de dansschool in 1995, samen met mijn man. Na een tijdje begonnen we een wedstrijdgroep, Energetix, waarmee we al meermaals deelnamen aan het Belgisch-, Europees- en Wereldkampioenschap. Ook wij hebben lang weinig kunnen doen door de coronamaatregelen en het leek me leuk om eens een nieuw avontuur aan te gaan. Drie jaar geleden rijpte het idee al om mee te doen aan het programma maar toen was de groep er nog net niet klaar voor, nu zijn ze dat wel. Met Max De Boeck haalden we ook een zeer goede coach in huis”, zegt oprichtster Cartine Depré (58).

Hagelandse dansers

Alle deelnemers wonen in het Hageland. Zo is er Jordy uit Glabbeek, Lindsay uit Drieslinter, is Elle er eentje uit Diest en Leni uit Zoutleeuw, liggen de roots van Laurien in Landen, die van Talle in Sint-Truiden, die van Sjanne in Glabbeek en Bert woont in Tielt Winge, hij is meteen ook de jongste van de groep. “Ik begon te dansen toen ik zeven was, de anderen waren toen ook al ouder, Carine zag in mij potentieel en toen ik amper 9 was vroeg ze mij of ik deel wilde uitmaken van de zogenaamde Showgroep, ik kwam er terecht tussen voornamelijk 16-jarigen en was best onder de indruk, ik was dan ook heel jong maar kon me toch bewijzen. Intussen geef ik zelf les, je ervaring en kunnen doorgeven aan een nieuwe generatie is heel fijn. Ik geef les aan kinderen, die tussen 7 en 12 jaar oud zijn, en die zijn mijn grootste fans en dolenthousiast (lacht).”

Carine van haar kant twijfelde geen seconde aan het talent van de jonge danser. “Hij was inderdaad niet oud maar ik zag meteen dat hij het in hem had. Dat hij nu leraar is, bewijst mijn gelijk. Eigenlijk doet deze groep nu wat ik nooit heb kunnen doen, toen ik begon bestonden dergelijke programma’s op tv niet. Ik kan alleen maar blij en trots zijn.”

Lees verder onder de foto. 

Eigenlijk doet deze groep nu wat ik nooit heb kunnen doen, toen ik begon bestonden dergelijke programma’s op tv niet.

Carine Depré
BGT
Alle dansers komen uit het Hageland. Foto: Carine Depré

Dromen van de finale

Eerst deed de groep mee voor de fun en de preselectie overleven was al een hele prestatie. “Toen we geselecteerd werden voor de uitzending wilden we ook die auditie overleven, dat lukte en nu zouden we natuurlijk ook graag de finale halen.”

De groep is dan ook al volop aan het oefenen voor hun dans in die finale. “Je kan daar niet op het laatste moment aan beginnen. Nu kunnen en mogen we weer in groep oefenen maar toen we aan dit avontuur begonnen, waren de coronamaatregelen nog veel strenger en moesten we in groepjes van vier personen buiten oefenen, dat was best lastig. Nu het herfstvakantie is, hebben we veel tijd om te oefenen, we hebben deze week al drie keer getraind en dat voel ik aan mijn lichaam. In de dans zitten enkele heel strakke bewegingen en alles doet pijn”, gaat Bert lachend verder.

Zelf is hij de bescheidenheid zelf, ook al zie je hem stiekem dromen van meer, eigenlijk geniet hij nu al van de buit die ze tot nu binnenhaalden. “Ik heb lang aan mijn vrienden niet durven vertellen dat ik een danser was, ik vreesde voor hun reactie, maar sinds ons succes durf ik dat al sneller zeggen. Eigenlijk vind ik ons avontuur nu al meer dan geslaagd, uiteindelijk waren er heel veel acts die wilden deelnemen en wij zijn nu al bij de 32 besten, dat is toch al mooi he.”

9 van de 32 gaan door naar de finale

De halve finale bestaat uit vier afleveringen waar er telkens acht acts aantreden. “De jury mag één van de 32 acts een gouden ticket geven, dat wil zeggen dat die sowieso naar de finale gaan. Per aflevering kiest de jury dan nog één act en meteen na de uitzending heeft de kijker een half uur om ook te stemmen. De voorbije weken heb ik zowat al mijn vrienden lastiggevallen met de vraag om mijn posts op sociale media te delen en voor ons te stemmen. Ik ging met mijn moeder ook langs bij alle mensen in onze straat om ook hen aan te sporen op ons te stemmen. Tijdens de audities kregen we de vier juryleden achter ons maar we waren ook goed voor 48% van de publieksstemmen, dat zegt me dat we het toch niet slecht doen. Ik denk dan ook dat we best kans maken om het tot de finale te schoppen. Toen ik als 7-jarige begon te dansen had ik nooit gedacht dat ik 11 jaar later zou deelnemen aan een tv-programma en interviews zou geven (lacht). Wie weet, misschien worden we wel even groot als Baba Yega. Ik zou het alvast niet erg vinden wanneer mensen mij om een handtekening zouden vragen”, besluit Bert lachend.

Meer informatie over de dansschool vind je via deze link en de halve finale van Bert en Co. wordt aanstaande vrijdag uitgezonden op VTM om 20.35 uur. Vrijdag rond middernacht zouden de stemmen van het publiek bekend zijn.

Onderstaand de dans die de groep naar de halve finale bracht. 

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over