2 extra defibrillators in Tielt-Winge

defibrilator
Er komen twee extra AED toestellen, zeg maar defibrillators, in Tielt-Winge. In twee deelgemeenten was dergelijk toestel nog niet beschikbaar. Bij een hartfalen kan het een leven redden. 

Het waren raadslid Gerry Caluwaerts  ( Open Vld) en schepen Jan Loddewyckx (CD&V) die hiervoor het initiatief namen en het college van burgemeester schepenen vroeg om twee extra toestellen te voorzien, eentje in deelgemeente Meensel-Kiezegem en een ander in Houwaart. Tegelijk werd ook ingegaan op hun vraag om de reeds beschikbare toestellen beter in kaart te brengen. “Aan de sportclubs werd gevraagd of zij ook over eigen aangekochte toestellen beschikken, zodat deze bij op het stratenplan , dat je vindt op de website van de gemeente, kunnen worden gemarkeerd”, weet Caluwaerts die als geen andere beseft hoe belangrijk dergelijk toestel kan zijn. “Ik werk in het crematorium in Holsbeek en merk er bijna dagelijks de impact van een hartfalen. Door vroegtijdig, dat wil zeggen binnen de zes minuten, het hart te defibrilleren, vergroot je de kans op overleven tot 70%. Iedere minuut dat er gewacht wordt met defibrillatie neemt de overlevingskans met 10% af en wordt het hart minder gevoelig voor het defibrilleren. De ambulance komt meestal niet binnen 6 minuten ter plaatse, dus is het van levensbelang dat een automatische defibrillator voor handen is. Je kunt het leven van je buurman, partner of familielid er mee redden”, legt Caluwaerts uit.

Loddewijckx van zijn kant verloor 2 jaar terug zijn vader na een hartfalen en een niet geslaagde reanimatiepoging. Binnen het college voorzag hij de nodige budgetten om de 2 extra toestellen aan te schaffen. “Jaarlijks voorzien we tenslotte in 2 reanimatiecursussen waarop inwoners kunnen inschrijven. De eerstvolgende gaat door op 16 november  in de sporthal ’t Solveld.  Inschrijven kan via sport@Tielt-Winge.be.  De cursus wordt ingericht in samenwerking met ILV Sportregio Winge- & Demervallei.”