Zichems tekenaar maakt tweede strip rond De Witte van Zichem: "Zo blij dat mensen dit appreciëren"

Tom Huybrechts
Striptekenaar Tom Huybrechts (36) stelt zaterdagnamiddag in het geboortehuis van Ernest Claes in Zichem zijn tweede strip in de reeks De Witte voor. Hij doet dat in het gezelschap van de voorzitter van het Ernest Claes genootschap Jan Van Hemelrijck en secretaris Timo Gielis. Ook burgemeester Manu Claes zal erbij zijn. Huybrechts is net als Claes van Zichem. “Wij blijven de mannekes van plezier en dat wil ik ook uitstralen in mijn strips. Kinderen moeten kinderen kunnen blijven en dan is De Witte daar, met zijn fratsen, een goed voorbeeld van.” Wij hadden met hem een exclusief voorgesprek.

Daar waar Tom met zijn eerste album ‘100 jaar later’ vooral een hommage wilde brengen aan de bedenker van De Witte Van Zichem maakte hij deze keer een aantal korte verhalen die losser staan van het werk van Claes. “Het eerste deel bestond ook al uit hedendaagse verhaaltjes en in deel 2 is dat ook zo. De Witte van Zichem blijft een hommage aan het originele werk van Claes, met de stripreeks maakte hij een sprong van 100 jaar in de toekomst. Het blijft in overleg met het genootschap hoor maar de verhalen zijn deze keer origineler. Ik wil eigenlijk aan het personage een moderne reboot geven met nieuwe figuren, al duiken sommigen uit het werk van Claes ook nog wel op, dat zal ook wel zo blijven, niet alleen uit De Witte maar ook uit andere boeken van de schrijver. Anderzijds introduceer ik er ook nieuwe, mijn buurman bijvoorbeeld en zijn pony, die heet in de strip Julleke maar dat is ook de echte naam. Ik vind het fijn om mensen uit Zichem te integreren. Destijds, toen ik nog op de schoolbanken zat, heb ik De Witte gelezen en eigenlijk is dat toch ook een beetje de weerspiegeling van mijn eigen jeugd. Op een bepaald moment zit er in één verhaal, met name ‘Lachen Met Het Vogelke’, een scene met een fotoshoot, de mensen op de foto zijn mijn medeleerlingen van weleer. Wat ik zo leuk vind aan deze reeks is dat ik ze kan maken vanaf het lege blad tot het eindresultaat. Ik schrijf de scenario’s zelf, mijn stiefzus en mama vormen een streng testpubliek, en werk dan alles uit, dat is anders met reeksen als Kiekeboe, Jommeke en Suske en Wiske waar een scenarist het verhaal maakt en jij het vervolgens uitwerkt, let wel daar is niets mis mee he en ik heb evenveel respect voor die mensen maar ik vind het wel fijn dat ik nu nog alles zelf in handen heb. Weet je, op mijn zesde wist ik al dat ik tekenaar wilde worden, een tekenfilm maak je met een hele crew maar een strip kan je alleen doen, dat is magisch (lacht).”

Lees verder onder de foto. 

De Witte
Ook de buurman en zijn poney doen mee in de strip.

Fan van de grootmeesters

Toms tekenstijl heeft iets weg van de Urbanusstrips van Willy Linthout, al heeft hij ook nog andere grootmeesters waar hij naar op kijkt. “Op nummer 1 staat ongetwijfeld Peyo, de vader van De Smurfen. Zijn tekenwijze was uniek en geweldig maar ook zijn verhaallijnen waren fantastisch. Dat hij de tand des tijd doorstaan heeft, bewijst het feit dat Sony zijn figuren oppikte om er nieuwe films van te maken. Ook voor iemand als Franquin, de tekenaar van Guust, heb ik veel bewondering, om nog maar te zwijgen over Hergé, de bezieler van Kuifje. Ik vraag mij wel af in hoeverre je vandaag nog een Kuifje in Afrika kan brengen of Kuifje in Amerika zonder van racisme te worden beschuldigd. De tijden en normen zijn veranderd maar dat neemt niet weg dat je voor de zeer realistische tekeningen van Hergé alleen maar bewondering kan hebben. Ik droom ook wel van zo’n massaproductie zoals die grootmeesters maar anderzijds is het kleinschalige ook fijn. Voorlopig geef ik mijn albums in eigen beheer uit en dat zint mij wel. Je behoudt op die manier alle controle. Dat wil niet zeggen dat ik mijn kans niet zou grijpen, indien er zich iets moois voordoet op mijn pad (lacht). Als ik echt mag dromen, en the sky is no longer the limit, zou ik heel graag een eigen reeks maken, eentje die van scratch start en op geen voorlopers gebaseerd is, ik vrees dat Merho met zijn Kiekeboes zowat de laatste was die daar in Vlaanderen voorlopig in slaagde maar je weet maar nooit, je mag toch dromen.”

Lees verder onder de foto. 

Tom
Dromend van het creëren van een eigen figuur en strip.

Deel drie staat al in de steigers

Intussen is Tom al bezig aan een derde deel en wellicht volgen er later nog wel enkele afleveringen. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik zeer blij verrast was met het succes van het eerste album. Eerst had ik 300 exemplaren laten drukken, daarna nog eens evenveel. Deze keer heb ik er meteen 600 besteld, hopelijk gaan die even vlotjes de deur uit. Strips tekenen, werkt verslavend. Ik werk nog deeltijds voor Colruyt en het is gek hoe ik, tussen 2 klanten door aan de kassa, snel een idee opschrijf, ik heb altijd een schriftje bij me.  Wanneer ik in mijn studio binnenkom, die heb ik geïnstalleerd op de zolderverdieping, stap ik in een ander universum en dat is een zeer fijn gevoel. Dat het werk van Claes nog altijd gekend is en De Witte niet vergeten is, is toch fantastisch. Als je bedenkt wat een hit de tv-reeks Wij Heren Van Zichem destijds was, er kwamen bussen vol toeristen naar onze gemeente om de locaties te bezoeken, dan weet je dat het werk van Claes niet vergeten mag worden, ik hoop dat ik daar een steentje toe kan bijdragen, weliswaar in een moderne versie.”

Lees meer over