Vlaams Belang voert actie tegen stikstofakkoord: "Er zijn veel vragen zonder antwoorden, verscheur akkoord en herbegin"

Vlaams Belang wil antwoorden op de vele vragen die ze hebben rond het stikstofakkoord

Vlaams Belang voerde op donderdag 12 mei actie aan de abdij van Averbode. De partij begrijpt niet waarom het melkveebedrijf van de paters opeens moet sluiten omdat die te veel stikstof zou uitstoten. “Dat geldt niet alleen voor de paters maar voor heel wat boeren wiens bedrijf opeens met sluiten bedreigd wordt. Er zijn veel vragen waar we geen antwoord op krijgen”, zegt Vlaams parlementslid en raadslid van Scherpenheuvel-Zichem Suzy Wouters.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Volgens de actievoerders is het onbegrijpelijk dat het melkveebedrijf van de paters in 2014 nog werd ondergebracht bij de zogenaamde oranje bedrijven en eind 2015 opeens het label rood kreeg en dus moet sluiten. “Begin 2015 kregen ze nog een vergunning om uit te breiden, eind van hetzelfde jaar kregen ze, via telefoon dan nog, te horen dat ze tot de rode bedrijven behoorden. Niemand die een antwoord geeft op de vraag hoe dit kan. Ook recent werd hun schriftelijk gemeld, niet eens aangetekend, dat het bedrijf dicht moet, dit is toch geen manier van doen.”

Drama voor veel gezinnen

Volgens Wouters is het nieuwe stikstofakkoord en de bijhorende consequenties een drama voor heel wat gezinnen. “Natuurlijk zijn we bezorgd om al die gezinnen die hun bedrijf moeten sluiten, niet alleen voor de paters is dit erg. De overheid zou beter in dialoog gaan met die mensen en uitleggen wat er precies scheelt en hoe een en ander berekend werd, nu zijn er vooral vragen en daarop komen amper antwoorden. Als je het ons vraagt kunnen ze beter heel dat akkoord weggooien en alles opnieuw bekijken.”

Pittig detail, dat de partij niet alleen staat met haar mening blijkt ook uit onze recente poll. Daar zeggen 68% van de mensen die de poll invulden dat het melkveebedrijf van de paters moet blijven omdat het erfgoed is, tegenover 32% die vindt dat de wet er is voor iedereen. 

Lees meer over