Virus blijft oprukken, buitenschoolse kinderopvang gaat dicht en er komen extra maatregelen in de stad

Kinderopvang Baloe
Breaking

Ook Scherpenheuvel-Zichem ontkomt niet aan het almaar verder oprukkende coronavirus. In de stad moet nu ook de buitenschoolse kinderopvang Baloe de deuren sluiten tot en met 3 december. Er komen ook extra maatregelen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. De foto is van de Facebookpagina van de stedelijke opvang, met goedkeuring van de stad. 

De cijfers van de VUB bewijzen jammer genoeg dat het virus ook in Scherpenheuvel-Zichem snel oprukt. Op 24 november telde de stad 65 nieuwe besmettingen, de voorbij drie dagen waren er dat 104 en de voorbije week 284. Op 2 weken geraakten 474 mensen besmet. De buitenschoolse kinderopvang Baloe moet nu ook de deuren sluiten tot en met 3 december nadat er verschillende kinderen positief hebben getest.

“Alle kinderen en begeleiders die de voorbije week in de vestiging geweest zijn, worden beschouwd als hoog risicocontacten. Baloe in Scherpenheuvel sluit daarom tijdelijk de deuren”, weet burgemeester Manu Claes (CD&V).

De ouders werden gecontacteerd met de vraag hun kinderen zo snel mogelijk af te halen. In totaal gaat het om 149 kinderen uit 93 gezinnen die nu verplicht thuis moeten blijven, zij zitten voor 7 dagen in quarantaine.

"Zolang ze geen symptomen vertonen, worden de kinderen niet getest. De begeleiding volgt de instructies van de contact-tracing. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen heeft het virus toch onze opvang in Scherpenheuvel bereikt. We begrijpen heel goed dat deze situatie stilaan onhoudbaar wordt voor sommige ouders. Omdat het gaat om een hoog risicocontact, kunnen wij niet anders dan deze drastische maatregelen te nemen.” zegt schepen van Kinderopvang Marie Jeanne Hendrickx (CD&V).

De vestigingen van Baloe in Zichem, Testelt en Averbode zetten hun werking gewoon verder.

Extra maatregelen in de stad

De stad neemt trouwens ook extra maatregelen in een poging de verspreiding van het virus in te dijken. “Het Overlegcomité legde op 17 november al strengere richtlijnen op tafel. Ik nam nu ook de beslissing om vanaf dit weekend tijdens de wekelijkse markten in Scherpenheuvel en Averbode het mondmasker opnieuw te verplichten”, gaat Claes verder.

Het lokaal bestuur riep eerder al op om grotere evenementen te annuleren of te verplaatsen en deed dit ook bij enkele van haar eigen activiteiten. “Zo werden de kerstmarkt en de nieuwjaarsreceptie voor de inwoners geschrapt. Verenigingen en organisatoren reageerden heel positief op onze oproep en annuleerden hun geplande evenementen voor de komende weken. Het is jammer dat deze activiteiten niet kunnen doorgaan, maar het is fijn om te zien dat in onze stad iedereen zijn verantwoordelijkheid wil nemen”, aldus de burgemeester.

Sinterklaas mag zijn rondrit op zaterdag 27 november nog wel doen maar de burgemeester vraagt iedereen om voldoende afstand te houden, niet alleen van de Sint en zijn pieten maar ook van andere gezinnen. Ook de geplande voorstellingen in GC Den Egger gaan door. Toeschouwers kunnen op vertoon van hun Covid Safe Ticket, en met een mondmasker op, veilig genieten in de geventileerde zalen.

Lees meer over