Verenigingen die zich inzetten tegen armoede hebben het steeds moeilijker: "Nochtans almaar meer mensen die hulp zoeken"

Conny

Armoede blijft een probleem in het Hageland, zo ook in Scherpenheuvel-Zichem, waar ze het bij Het Snuffelhoekje, een vereniging die voor voedselpakketten zorgt voor kansarme gezinnen, almaar moeilijker krijgen om te helpen. “Vrijwilligers vinden wordt lastiger en ook de coronacrisis zorgde ervoor dat we geen financiële middelen konden verzamelen. Nochtans zien we een stijging van het aantal mensen die hulp nodig hebben, van 80 gezinnen naar 210 en dat op één jaar tijd”, zegt verantwoordelijke Conny Valvekens (58). De lokale Vlaams-Belang oppositie gaf haar op donderdag 10 februari een cheque van 500 euro en ijvert voor een degelijk armoedebeleid in de stad.

Het Snuffelhoekje bestaat nu zo’n vier jaar en probeert mensen in kansarmoede te helpen. “Destijds verzeilde ik zelf in een depressie en toen kreeg ik de raad om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat deed ik eigenlijk altijd al, onder andere voor de dienst Neurologie, de Bijzondere Jeugdzorg en voor ouderen waar ik op paste. Ik begon dan met het Snuffelhoekje en doorheen de jaren zag ik hoe erg het gesteld is in Vlaanderen. Meermaals kwam ik in contact met kinderen die aan hun lot werden overgelaten of met mensen die voor 800 euro een krot huurden, dan kan je toch niet anders dan hulp bieden. Je moet ook weten dat je, in ons land, geen recht hebt op voedselpakketten wanneer je loon 12.900 euro per jaar bedraagt, dat is toch schrijnend.”

Vereniging zelf ook in de problemen

Doorheen de jaren breidde Conny de activiteiten van haar vereniging ook uit. “We delen voedselpakketten uit maar organiseren ook activiteiten op woensdag voor kinderen wiens ouders geen hobbies kunnen betalen en op vrijdag proberen we hangjongeren van de straat te halen.”

Tijdens de coronacrisis merkte de initiatiefneemster dat almaar meer gezinnen in de problemen terecht kwamen maar ook haar eigen organisatie kampte met de effecten van de maatregelen. “Hypermarkten geven veel minder dan voordien, zij proberen ook alles nog verkocht te krijgen in deze coronarisis. Door de coronapandemie moesten ook wij de deuren sluiten en toen ik, in september 2021, de deuren weer wilde openen, had ik plots niet meer voldoende vrijwilligers om het werk te klaren. Die mensen moeten niet alleen instaan voor de bedeling maar ook vooraf voor de ophaling en de verwerking van het voedsel. Eén van mijn beste krachten gaf er de brui aan na een burn-out. Vrijwilligers vinden die, laat ons eerlijk zijn, een beetje voor Sinterklaas spelen, wordt almaar moeilijker. Bovendien is ons huidig pand te klein geworden om een goede werking te verzekeren, de kinderafdeling hebben we al moeten sluiten door plaatsgebrek, maar de stad kan voorlopig geen alternatief aanbieden. Bovendien konden we niets organiseren om geld in de kassa te brengen en ook dat maakt het er niet makkelijker op. Maandelijks hebben we toch 1500 euro nodig om onze vaste kosten te betalen, ook dat geld is er vandaag niet meer. Vandaag kunnen we bijvoorbeeld geen verse groenten en brood aanbieden, het geld en de middelen zijn er gewoonweg niet.”

Lees verder onder de foto. 

Snuffelhoekje
Een cheque van 500 euro voor het Snuffelhoekje.

Oppositie wil beter armoedebeleid

Conny kreeg recent hulp uit de hoek van oppositiepartij Vlaams-Belang. “Door een solidariteitscampagne die we voerden op markten in Vlaanderen konden we 250 euro verzamelen, ik heb dat bedrag uit eigen zak verdubbeld”, zegt raadslid Suzy Wouters.

Zij zal op de gemeenteraad van donderdag 10 februari ook een voorstel indienen om een inzamelpunt te installeren voor baby- en kinderspullen. “Heel wat jonge gezinnen en alleenstaande ouders hebben het de dag van vandaag ontzettend moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen omdat hun budget zeer beperkt is en te krap is voor bijkomende kosten. Daarom zou een lokale plek, waar mensen baby - en kinderspullen kunnen inleveren zodat die een tweede leven kunnen krijgen, opportuun zijn.

Mensen die als vrijwilliger willen bijspringen, kunnen Conny bellen op het nummer 0499/13.55.61