Scherpenheuvel-Zichem stapt in project 'Gele doos'

Gele doos in Scherpenheuvel-Zichem
N-VA Scherpenheuvel-Zichem stelde invoering 'project de gele doos' voor op de gemeenteraad en kreeg ook hier een positief antwoord.

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen is voor ouderen een belangrijk aspect binnen hun welzijn en gezondheid. Er zijn dan ook  alsmaar meer mogelijkheden die zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven. De N-VA-fractie van Scherpenheuvel-Zichem wil bovenop deze mogelijkheden ook inzetten op veiligheid en een correcte hulpverlening wanneer de ouderen in nood zouden komen.

"Dagdagelijks worden onze hulpdiensten geconfronteerd met ouderen die alleen wonen en in nood verkeren. Wanneer er dan beroep moet gedaan worden op hulpverleners zoals ambulanciers, artsen, verpleegkundigen maar ook politie en brandweer zien we dat er kostbare tijd verloren gaat voorafgaand aan de hulpverlening. Dat komt doordat medische en persoonlijke info over de ouderen niets steeds beschikbaar of terug te vinden is.”, zegt gemeenteraadslid Annelies Ooms.

Wanneer ouderen in nood verkeren of vermist blijken, is het de bedoeling dat de hulpdiensten op een snelle en efficiënte manier alle nodige informatie betreffende de persoon kunnen terugvinden.

De gele doos kan levens redden

‘De gele doos’ is een project waarbij cruciale persoons-, contact-, en medische gegevens bewaard worden in een herkenbare, gele bewaardoos, én in de koelkastdeur. Door een herkenbare sticker te bevestigen op de binnenkant van de voordeur weten hulpverleners dat er een gele doos in de koelkast zit. Op deze manier kunnen de hulpdiensten de doos makkelijk terugvinden.

Het project werd ingevoerd door RPO Kempen en wordt ondertussen in verschillende gemeenten ingevoerd en sprak raadslid Ooms onmiddellijk aan: “Als verpleegkundige van opleiding begrijp ik maar al te goed hoe cruciaal informatie is voor een snelle en efficiënte dienstverlening. Graag zouden wij deze doos ook voorzien voor de 65-plussers uit Scherpenheuvel-Zichem, dus we stelden dit dan ook concreet voor op de gemeenteraad van 25 maart 2021.”

Het voorstel werd zeer positief onthaald door het gemeentebestuur. Na het voorstel van raadslid Ooms ging men onmiddellijk aan de slag om info te verzamelen over de gele doos en de uitvoering van dit project. Het gemeentebestuur stelde voor om dit verder te bekijken met de eerstelijnszones om er voor te zorgen dat dit een breed gedragen project wordt, met samenwerking tussen de verschillende gemeenten uit onze zone.

“Ik ben zeer blij dat het gemeentebestuur voorstander is van de gele doos en hiervoor een samenwerkingsverband wil opzetten. Het belangrijkste is dat deze gele doos er komt, voor al onze 65-plussers”, verduidelijkt Ooms. Ze benadrukt daarbij dat ze de opstart van dit project nauw zal opvolgen en het gemeentebestuur in afzienbare tijd zal vragen naar een stand van zaken.

Lees meer over