Scherpenheuvel-Zichem roept iedereen op die op kamp vertrekt: "Test jezelf"

Kamp Testelt
De stad Scherpenheuvel-Zichem roept op tot preventief testen vooraleer je op kamp vertrekt na de uitbraak van het coronavirus tijdens een chirokamp. De verantwoordelijken volgen de situatie van nabij op en vragen dat iedereen een zelftest ondergaat vooraleer hij/zij op kamp vertrekt.

Op 16 juli was er een covid-uitbraak tijdens het kamp van Chiro De Keten Testelt in Plombières. "Vanuit het lokaal bestuur werd de toestand, van meet af aan, op de voet gevolgd maar 81 van de 106 deelnemers hebben positief getest", luidt het bij de verantwoordelijken. " Daar bovenop kwamen nog 12 hoogrisicocontacten." 

Om dergelijke scenario's in de toekomst te vermijden vraagt de burgemeester dat iedereen zich laat testen vooraleer hij/zij op kamp vertrekt, in eerste instantie met een zelftest, die kosten tussen de 5 en 8 euro en kunnen bij elke apotheek aangekocht worden. "Wanneer de test positief is, blijf je thuis. Meld het positieve resultaat aan de huisarts en laat dit bevestigen door een PCR-test. Daarna kan de contacttracing worden opgestart.Deze boodschap geven wij vanuit het lokaal bestuur mee aan al onze jeugdverenigingen en andere verenigingen met een jongerenwerking, die nog op kamp vertrekken. Ook raden wij sterk aan om een aantal zelftesten mee te nemen op kamp voor het geval iemand toch nog symptomen zou vertonen."

Burgemeester Manu Claes (CD&V) volgt intussen de situatievan de chiro Testelt op de voet. " Hoewel Chiro Testelt alle richtlijnen, rond het organiseren van een kamp, nauwgezet heeft opgevolgd, heeft het virus zich toch razendsnel kunnen verspreiden. De mensen die positief getest zijn, stellen het momenteel vrij goed en kennen slechts milde symptomen. Bij mijn weten is ook niemand opgenomen in het ziekenhuis. Wij wensen hen in de eerste plaats veel beterschap."

Alle deelnemers en hun hoogrisicocontacten worden verwacht zich strikt te houden aan de opgelegde isolatie- en quarantaineregels om verdere besmettingen te voorkomen en de burgemeester belegde ook een overleg met de leiding van de betreffende chiro, de stedelijke crisiscel, de Eerstelijnszone en het Agentschap Zorg en Gezondheid.  

Lees meer over