Scherpenheuvel-Zichem erkent problemen skateterreinen

26 februari 2021 | 14u39 | Gepost door dvdg.media@tel…
skaten in krokusvakantie
De stad Scherpenheuvel-Zichem reageert op de ontvangen petitie over de erbarmelijke toestand van de skateterreinen op het grondgebied.

"We geven toe dat onze twee skateparken niet meer echt up-to-date zijn. Ze zijn te klein, verouderd, bieden te weinig mogelijkheden, zijn niet veelzijdig genoeg en hebben een nogal afgelegen ligging met weinig andere passage. Zo is er geen integratie met andere mogelijkheden voor sport, spel en ontmoeting waardoor er geen mix van bezoekers is", zegt schepen van Jeugd Inne Pauwels.

Het bestuur stelt zeker open te staan voor een nieuw uitgebreider skateterrein in Scherpenheuvel. "Belangrijk hierbij is dat het zowel geschikt moet zijn voor jonge en oudere skaters als voor ervaren en beginnende skaters. Het skateterrein gaat mee het voorwerp uitmaken van de plannen m.b.t het nieuwe stadspark aan de site van het zwembad-den Egger. De locatie van het huidige skateterrein kan dienen en tegelijkertijd kan de omgeving rond het skatepark worden aangepast door het implementeren van meer groen, picknickbanken, vuilbakken en andere sport-, spel- of ontmoetingsmogelijkheden. Op die manier kunnen wij de problemen die zich nu soms stellen van overlast, vandalisme en zwerfvuil, het hoofd bieden doordat er passage is van veel mensen en dus meer sociale controle", zegt Pauwels. De stad wil alvast dit jaar de omliggende gronden verwerven en een ontwerper aanstellen voor de opmaak van een globaal inrichtingsplan. De inwoners en de skaters in het bijzonder zullen betrokken worden bij dit gebeuren.

"Heel dat project vraagt uiteraard wel tijd en gaat spijtig genoeg niet van vandaag op morgen gerealiseerd zijn. Het onderhoud van de toestellen van beide skateparken gaat voortaan door een externe firma gebeuren. De kleine gebreken en mankementen, zoals scheuren, barsten, losse schroeven zullen weldra hersteld worden", zegt Pauwels.

Het skatepark in Averbode blijft voorlopig behouden. Een uitdoofscenario daar in combinatie met het inzetten op mobiele toestellen voor de deelgemeenten is een mogelijkheid. "We hebben immers ook vanuit andere deelgemeenten de vraag gekregen om daar iets te voorzien. Er zijn verschillende firma’s aangeschreven en we hebben hun voorstellen ondertussen ontvangen. Het betreft telkens 4 à 6 toestellen, die verankerd worden, maar ook wel verplaatsbaar zijn. De jeugddienst gaat binnenkort een inspraakmoment organiseren zodat de jongeren hun mening daarover kunnen geven en wij uiteindelijk een goede en gedragen definitieve beslissing kunnen nemen."

Lees meer over