Ruim 400.000 euro subsidies voor 11 plattelandsprojecten in het Hageland

Leader
11 Hagelandse plattelandsprojecten krijgen via het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER 410.762 euro steun. Het gaat om projecten in Bekkevoort, Bierbeek, Diest, Geetbets, Glabbeek, Holsbeek, Kortenaken, Scherpenheuvel en Tielt-Winge waar ze met het geld een Wijnbank gaan plaatsen (cf. bovenstaande foto). De initiatiefnemers gaven dinsdag 19 oktober tekst en uitleg in Scherpenheuvel-Zichem

Binnen het LEADER-gebied Hageland kunnen initiatieven, ter versterking van het platteland, rekenen op financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant (25%), de Vlaamse overheid (25%) en Europa (50%).
Om subsidies te krijgen moeten de projecten binnen één van de voorziene invalshoeken vallen, met name Leefbare dorpen, Armoede en kwetsbaarheid in de landbouw en plattelandsgemeenschap en Profilering en promotie van de streekidentiteit.

Inspelen op de noden van de streek

“Hiermee steunen we een waaier aan initiatieven, gedragen door enthousiaste Hagelanders.  De goedgekeurde projecten spelen in op de noden van de streek” legt voorzitter van LEADER Hageland+, Monique Swinnen uit.

Gedeputeerde voor Plattelandsbeleid en Europa Gunther Coppens vult aan: “Op deze manier brengen we het plattelandsbeleid van de provincie Vlaams-Brabant in uitvoering. Deze initiatieven zetten in op de plattelandsthema’s van streekidentiteit, armoedebestrijding en vereenzaming, maar ook op het thema leefbare dorpen.

Lees verder onder de foto

Hiermee steunen we een waaier aan initiatieven, gedragen door enthousiaste Hagelanders.

Monique Swinnen
Plattelandsprojecten
De initiatiefnemers.

De projecten

In totaal gaat het dus om 11 projecten in het Hageland. Zo krijgt De Vlaspit, die 2 horecazaken heeft met een zeer eigen profiel – eentje in Scherpenheuvel dat vooral pelgrims, toeristen en vaste klanten uit de middenklasse bedient en een 2de in Diest waar ze zich vooral richten op bewoners en verenigingen uit de sociale woonwijk Speelhof - 29.855 euro voor het faciliteren van lokale bedrijfsactiviteiten en netwerkmomenten om reguliere en sociale economie, doelgroepen en middenklasse te verbinden.

Het Groen speelweefsel als sociaal bindweefsel - waarmee de gemeente Geetbets inzet op de beleving van de publieke ruimte door ze in te richten als groene, duurzame ontmoetings- en speelplekken - krijgt 63.000 euro en er is 39.007 euro weggelegd voor het stimuleren van de dorpsbeleving in Kersbeek, een deelgemeente van Kortenaken.                                                        

Glabbeek kan rekenen op 9000 euro voor de realisatie van laagdrempelige ontmoetingsplaatsen tegen vereenzaming op het platteland en Museum44, in de Tielt-Wingse deelgemeente Meensel-Kiezegem, krijgt 13.800 euro om een educatief aanbod uit te werken voor leerlingen van het lager-, middelbaar- en hoger onderwijs.

Bummelommetje, zeg maar een extra bewegwijzerde wandeling in Begijnendijk die senioren meer wil doen bewegen en uit hun isolement halen, mag rekenen op 6450 euro, de Jeugdlokalen Korbeek-Lo van Jeugdlokalen Korbeek-Lo vzw 75.000 euro, voor het Natuur-educatief pad Gempemolen van Regionaal Landschap Noord-Hageland in Tielt-Winge is er 60.900 euro voorzien en voor KoKed: Korte Keten breed toegankelijk maken in Diest van de gemeente Kortenaken 73.400 euro, Fruitige voedselbossen’van Avansa Oost-Brabant krijgt 29.940 euro en de Wijnbank in Tielt-Winge tenslotte 10.410 euro. Over dit laatste initiatief lees je meer via deze link.

 

Lees meer over