Opvangcentrum Peeterskasteel in Scherpenheuvel-Zichem getroffen door corona

Peeterskasteel
Enkele bewoners van het Peeterskasteel, een opvangcentrum voor vluchtelingen in Scherpenheuvel-Zichem, testten vorige week positief op het coronavirus. Uit een collectieve testing blijkt dat minstens 29 bewoners besmet zijn.

Drie volwassen bewoners van het Peeterskasteel testten vorige week positief op het coronavirus. Op vraag van centrumbeheerder Caritas en het lokale bestuur werd daarom op zondag 12 september een mobiele testing ter plaatse georganiseerd. ELZ Demerland nam 112 testen af, zowel bij bewoners als personeel.

Op dit moment testten al 29 van de 142 bewoners positief. Van 8 personen is het resultaat nog niet gekend, 33 bewoners werden nog niet getest. Van de 27 personeelsleden werden er al 12 getest, deze tests waren allemaal negatief. De overige personeelsleden kunnen vandaag terecht bij het mobiele team voor een collectieve testing of bij hun eigen huisarts. Op maandag 20 september wordt een tweede testmoment georganiseerd.

Maatregelen

De positief geteste personen en hun gezin blijven in isolatie. De anderen beperken hun contacten en gaan dus niet naar school of werk. Mensen waarvan het volledige gezin negatief testte, mogen wel boodschappen doen. Centrumcoördinator Gitte Claeys: “Anderhalf jaar lang hadden we amper besmettingen, nu worden we jammer genoeg geconfronteerd met een grote uitbraak. Er wonen veel kinderen in het centrum, de besmettingen doen zich dan ook allemaal voor bij gezinnen. De meeste van onze bewoners ouder dan 12 die al langer in het centrum verblijven, lieten zich vaccineren, maar een grote groep nieuwe bewoners kreeg nog niet de kans voor dat belangrijke prikje. Gelukkig is niemand heel erg ziek.”

Impact op scholen en kinderopvang

De crèche in het Peeterskasteel is tijdelijk gesloten. “In de scholen en buitenschoolse kinderopvang Baloe zijn er voorlopig geen grote gevolgen. Alle contacten werden beoordeeld als ‘laag risico’, er is dus geen quarantaine nodig, wel verhoogde waakzaamheid. Alle ouders ontvingen de nodige informatie”, stelt burgemeester Manu Claes. De kinderen blijven sowieso in quarantaine of isolatie tot en met 21 september. Op basis van de testing van volgende week maandag wordt bekeken of deze datum behouden blijft of verlengd dient te worden.

Lees meer over