Ode aan mama, vandaag zanger Danny Fabry: "Mijn mama volgt mij nog altijd, ook al is ze 101"

Danny Fabry en zijn mama
Op zondag 9 mei vieren we alle mama’s op deze wereld. Elke dag trekken wij deze week naar een BV in het Hageland om er te praten over zijn of haar mama en de bijzonder band die ze ermee hebben of hadden, want sommigen hebben intussen, jammer genoeg, die bijzondere persoon moeten afgeven. Maandag was het de beurt aan de man achter de Aarschotse Huiskamerquiz Stefaan Andries, gisteren vertelde Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten over haar mama en vandaag mag zanger Danny Fabry uit Scherpenheuvel-Zichem zijn verhaal doen. “Mijn mama werd in februari maar liefst 101 maar zij is nog altijd diegene wiens mening ik vraag wanneer ik niet kan kiezen welk nummer de volgende single wordt.”

Maria Deconinck woont intussen in een woonzorgcentrum maar is zowel fysiek als mentaal nog goed mee. “Ze kan nog heel veel zaken zelfstandig doen en ze staat positief in het leven. Wanneer ik mijn beklag bij haar doe, ik zit al een jaar zonder werk door de coronamaatregelen, is zij diegene die me opbeurt en me vertelt dat het allemaal goed komt. Je kunt er toch niets aan veranderen, zegt ze me dan.”

Eigenlijk stond Fabry’s moeder, net als zijn vader, altijd klaar om zoonlief te lanceren in de showbizz. “Toen ik 16 was, zat ik in een popgroep. Wij speelden vooral covers van de Rolling Stones maar ook dat vond mijn moeder goed, zolang het maar boenkt zei ze hierover meermaals (lacht). Mijn ouders distribueerden melk en hadden een bestelwagen waarmee ze ons naar elk optreden brachten. Telkens weer ging ze dan achteraan in de zaal zitten. Toen ik haar op een keer vroeg waarom ze dat deed, antwoordde ze mij dat ze dan de commentaren van iedereen kon opvangen. Wanneer we nadien thuis kwamen, vertelde ze mij ook altijd haar ongezouten mening (lacht).”

Uiteindelijk schopte Fabry het tot populaire Vlaamse zanger en ook hier zat mama, samen met zijn vader, voor iets tussen. “Mijn vader werkte bij BASF en toen de bazen een platenlabel wilden oprichten nam hij ze mee naar een optreden van ons. Zij wilden echter geen popzanger maar iemand die Vlaamse nummers bracht, aanvankelijk zag ik dat niet zitten maar onder impuls van mijn ouders deed ik het toch, de rest is geschiedenis (lacht).”

Tot vandaag volgt mama Maria de loopbaan van haar zoon en Fabry zelf treedt nog elk jaar op in het woonzorgcentrum waar ze woont. “Dat is telkens met haar verjaardag en dan zie ik haar glunderen, daar wordt ik zelf ook blij van. Ze spreekt daar dan een heel jaar van, dat is best een fijn gevoel wanneer je moeder nog steeds trots op je is. Als ze op tv een optreden van mij ziet, heeft ze daar nog altijd een mening over en tot vandaag, vraag ik haar ook regelmatig om advies. Ik ben nu volop een cd aan het voorbereiden om mijn 50-jarige carriere te vieren en recent nam ik drie nummers op maar ik wist niet goed welk van de drie het meeste hitpotentieel had om als single uit te brengen, dan kiest zij in mijn plaats. Sommige zaken veranderen nooit”, besluit Fabry lachend.

Lees ook het verhaal van Stefaan Andries, Gwendolyn Rutten en Frank Fol

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over