Nu ook subsidies voor opvang van katten, dank u Vlaanderen

Zwerfkatten steriliseren
Net als elders krijgen ook dierenasielen in Scherpenheuvel-Zichem steun van Vlaanderen. Vlaams minister van Dieren Ben Weyts (N-VA) voorziet dit jaar 1.2 miljoen euro hiervoor. “Bovenop de vergoeding voor inbeslaggenomene dieren kunnen alle erkende dierenasielen nu ook rekenen op een vast steunbedrag en een bijkomende ondersteuning, die varieert naargelang de opvangcapaciteit van het dierenasiel. “, zegt parlementslid en N-VA raadslid Allessia Claes hierover.

Tegenover de financiële ondersteuning staat de vraag om de werking van dierenasielen te professionaliseren en de vraag om alle dieren, die in erkende dierenasielen verblijven, samen te brengen op één website.

In Scherpenheuvel-Zichem gaat het om 3.636,71 euro voor het Kattenhuis Vergeet-Me-Nietje en De Snorhaar krijgt 3.132,65 euro. “Dit is een win-win situatie want iedereen heeft hier voordeel bij. We geven onze dierenasielen een financiële basis waardoor ze kunnen rekenen op een stabiele inkomensstroom”, gaat Claes verder.

Elk erkend dierenasiel kon vorig jaar rekenen op een eenmalige ondersteuning  van 3000 euro en over die beslissing werd nagedacht. “Tal van dierenasielmedewerkers en -vrijwilligers zetten zich in om dieren die er verblijven de best mogelijke zorgen te geven. Vaak gaat het om verwaarloosde, verdwaalde of vergeten dieren die in sommige gevallen specifieke noden met zich meebrengen. Dierenasielen steunen vaak enkel op vrijwilligers en eigen fondsenwerving, waarmee heel wat dierenasielen tijdens de coronacrisis problemen ondervonden. Om die problematiek tegen te gaan, kon elk erkend dierenasiel vorig jaar rekenen op een éénmalige ondersteuning van 3000 euro.”

Weyts wil intussen meer en voorziet, naast vergoedingen voor de opvang van inbeslaggenomen dieren, ook een jaarlijkse structurele ondersteuning waarmee erkende dierenasielen hun werking kunnen uitbouwen en professionaliseren.

Lees meer over