Met De Kreuners alle covidzorgen weggeblazen op Lolands

kreuners
We hebben er twee jaar op moeten wachten, maar de 9de editie van Lolands kan na de eerste avond al niet meer stuk. Na een ferme opwarmer van The Kids, waarmee de sfeer er meteen inzat, kwam het publiek pas echt helemaal los met het optreden van Walter en zijn Kreuners.

Iets voorbij 20 uur zetten de punkrockers van The Kids meteen de toon met loeihard gitaarwerk. Ludo Mariman & co. staan al 45 jaar op de planken, maar hun streken hebben ze nog niet verleerd, faut le faire. Het is niet echt de muziek om alle Lolanders te overtuigen maar wanneer They Will Be No Next Time wordt ingezet zijn er toch velen die de eigen jeugd herinneren, hetzelfde geldt voor de Fascist Cop of If The Kids Are United.  De echte liefhebbers van het genre laten zich volop gaan, de rest van het publiek geniet buiten de feesttent van een heerlijke nazomeravond. Je moet als festivalorganisator een beetje het geluk aan je kant hebben en dat zit dan weer mee.

Lees verder onder de foto. 

Lees verder onder de foto

kids

Ode aan papa die overleed aan ALS

Tijd om wat rond te struinen om het festivalterrein waar je vooral vrolijke gezichten tegenkomt. Uitbundige mensen, maar geen te gekke toestanden. Kris, Hilde, Luc en Ann komen uit Oud-Turnhout, Beerse en Geel. “We zijn dolenthousiast dat we terug mogen feesten”, lachten ze alle vier in koor. “Het doet echt deugd dat we wier mogen zijn.”

Jenny en Ingrid uit Diest zijn voor een speciale reden naar het festival gekomen. “Onze vader is overleden aan ALS. Daarom komen we ook elk jaar naar het festival om toch ook te steunen. Eén dag feesten we en één dag zetten we ons in als vrijwilliger. We hopen echt dat er ooit een oplossing gevonden wordt voor deze vreselijke ziekte.”

Lees verder onder de foto

zussen

Nogmaals een voorlaatste kreun

Terug naar het podium. Klokslag 21.30 u. weerklinkt een ovatie wanneer opperkreuner Walter Grootaerts op het podium verschijnt. De zaal gaat nu enthousiast uit de bol. Alle gekende toppers passeren de revue. De vijf muzikanten halen het beste uit hun instrumenten alsof ze nooit maandenlang tot nietsdoen waren veroordeeld. Zoals ze nu presteren, kunnen ze nog een aantal jaartjes meedraaien in het festivalcircuit. Opvallend toch: op de vraag aan een stel jonge gasten of ze speciaal naar hier kwamen voor deze “oudjes”, klinkt het overtuigend ja. Wat verder staat een oma samen met haar kleinzoon te springen en te dansen. Het lijkt er wel op of corona helemaal vergeten is.

In het najaar spelen de mannen opnieuw een winterkreun. 

Lees verder onder de foto

lolands publ

Alles voor de Lo

Ondertussen is het festival vandaag zijn tweede dag ingegaan met kleppers als Gene Thomas, Zornik, les Truttes en bekende DJ’s.

Lolands wil een blijvende herinnering zijn aan Lorenz “Lo” Laevers. Als 28-jarige kreeg hij de verschrikkelijke boodschap dat hij leed aan de ziekte ALS. Met Lolands trachten zijn vrienden de gedachte aan Lo, zijn enorm doorzettingsvermogen en zijn vriendschap verder te dragen. Ook willen zij het wetenschappelijk onderzoek naar het beter begrijpen van ALS steunen en daarom gaat de opbrengst jaarlijks naar het onderzoek. 

Het videoverslag lees je hier. 

Lees meer over