Huidige coalitie Scherpenheuvel-Zichem stelt belastingverlaging voor

8 december 2021 | 13u44 | Gepost door redobra@telenet.be
Scherpenheuvel
Het CD&V-Open VLD-bestuur van Scherpenheuvel-Zichem wilt de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op onroerende voorheffing verlag. Het punt staat geagendeerd op de volgende gemeenteraad.

De huidige coalitie in Scherpenheuvel-Zichem heeft beslist om naar een belastingverlaging te gaan voor de inwoners. Daarmee willen ze terugkeren naar het niveau van voor 2014. 

“Door de forse investeringen in infrastructuur en personeel in de jaren die eraan voorafgingen, gecombineerd met de gewijzigde financiële verplichtingen en de nieuwe begrotingsregels die door Brussel werden opgelegd, konden wij in 2014 niet anders dan  de belastingen verhogen", zeggen burgemeester Manu Claes (CD&V) en schepen Nico Bergmans ( Open VLD).

"Daarmee samengaand werd in de vorige bestuursperiode ( 2013-2018) het investeringsritme sterk teruggeschroefd, werd er zwaar bespaard op personeel en werkingskosten en werd werk gemaakt van afbouw van schulden. Deze gezamenlijke inspanningen hebben er voor gezorgd dat onze leningslast terug genormaliseerd is, dat wij opnieuw een normaal investeringsritme kennen, dat wij opnieuw kunnen investeren in personeel  waar nodig en ook dat onze werkingskosten genormaliseerd zijn.  Tegelijkertijd kunnen wij nu  ook de inspanningen die we vragen van onze inwoners verminderen. In de beleidsverklaring (2019) van de coalitie voor de bestuursperiode 2020-2024 stond een  belastingverlaging trouwens als duidelijke intentie opgenomen. Dit wordt nu realiteit."

Het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden in de gemeenteraad van 23 december 2021.

De cijfers

"De opcentiemen op de onroerende voorheffing worden verminderd met 20 opcentiemen, namelijk van 1.008 naar 988. De aanvullende belasting op de personenbelasting wordt verlaagd van 8,5% naar 8 %. Beide belastingen vertegenwoordigen samen een bedrag van 640.000 euro op jaarbasis”, zegt schepen van Financiën Inne Pauwels (CD&V).

De opcentiemen op de onroerende voorheffing ( belasting op kadastraal inkomen) zal in totaal een belastingvermindering van 130.000  euro op jaarbasis betekenen. Deze verlaging gaat in vanaf volgend jaar. De verlaging van de personenbelasting vertegenwoordigt een bedrag van 510.000 euro op jaarbasis. Deze verlaging wordt toegepast op de aangifte van de inkomsten van 2022. Het verminderd tarief  gaat dus pas in vanaf 2023 ( aanslag 2023-inkomsten 2022).

“Er werd de voorbije jaren sterk werk gemaakt van afbouw van schulden, zeker ook mee door de inspanningen van onze inwoners.  Eind 2013 beliep de schuld 58,3 miljoen euro of  2.540 euro per inwoner. Eind 2020 was dat 29,4 miljoen euro of 1.274 euro per inwoner. Een halvering dus over een periode van 7 jaar. De schuld zal nog verder afgebouwd worden", besluit Pauwels.

Lees meer over