Hogere waakzaamheid gevraagd door zeer sterk gestegen besmettingen in Scherpenheuvel-Zichem

10 november 2021 | 19u17 | Gepost door redobra@telenet.be
Basiliek SZ
Door de zeer sterk stijgende coronacijfers in Scherpenheuvel-Zichem neemt het lokaal bestuur haar verantwoordelijkheid en annuleert zelf reeds enkele evenementen. Aan inwoners en organisatoren van evenementen wordt gevraagd grote voorzichtigheid aan de dag te leggen.

Te Deum en kerstmarkt afgelast

Burgemeester Manu Claes: “De besmettingen in onze stad stijgen pijlsnel: van 75 op 3 november tot 146 op 9 november. Dat is zo goed als een verdubbeling op een week. Deze cijfers zijn de hoogste die we noteerden sinds het begin van de coronacrisis. Opvallend is dat vooral inwoners tussen de 40 en de 70 jaar besmet raken. Ik roep dan ook al onze inwoners op om hun sociale contacten zoveel als mogelijk te beperken en maximaal gebruik gebruik te maken van een mondmasker. Willen we een normale Kerst- en Nieuwjaarsperiode beleven, dan moeten we nu allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Samen moeten we die curve naar beneden halen. Als lokaal bestuur geven we zelf het goede voorbeeld: het Te Deum naar aanleiding van Koningsdag, dat nu zondag 14.11 gepland stond, werd alvast geannuleerd, net als de kerstmarkt van Scherpenheuvel.”.

Jeugdbewegingen en verenigingen kunnen bijvoorbeeld hun steentje bijdragen door hun activiteiten een tweetal weken on hold te zetten. Gezinnen stellen bezoeken aan huis en feestjes best even uit.

Evenementen

“Er zijn ook heel wat evenementen gepland door verenigingen, ik denk hierbij bijvoorbeeld aan eetdagen en (kerst)concerten. We doen een warme oproep om waar mogelijk evenementen te annuleren of te verplaatsen. Wie in één van onze zalen een evenement organiseert, kan kosteloos deze reservatie annuleren. Wil je je evenement toch laten doorgaan? Bekijk dan of je ze nóg veiliger kan laten verlopen”, roept schepen van cultuur Kris Peetermans op.

Enkele eenvoudige tips:

  • Maak afhaal mogelijk bij eetdagen
  • Zet de tafels verder uit elkaar
  • Verplicht het mondmasker bij verplaatsingen, aan tafel kan het dan weer af
  • Maak ook voor kleinere evenementen gebruik van het Covid Safe Ticket

De verplichte evenementenaanvraag, waarin alle preventieve maatregelen door de organisator worden opgesomd en toegelicht, wordt strikt nagelezen en opgevolgd door de diensten voordat nieuwe toelatingen worden verleend.

Veilig winkelen en terrassen

In winkels draag je nog steeds een mondmasker, neem er dus altijd één mee.

Horecazaken kunnen nog tot het einde van het jaar uitgebreide terrassen opstellen. Maak hier zo veel mogelijk gebruik van en geniet in open lucht van al het lekkers dat deze zaken te bieden hebben. Zit je toch liever binnen? Hou je Covid Safe Ticket en eID klaar!

Covid Safe Ticket

Er zijn enkele eenvoudige manieren om dit attest te bekomen:

  • Download de CoronaSafeBE-app: de QR-code van je vaccinatie -, test- en/of herstelcertificaat wordt automatisch aan de CoronaSafeBE-app op je smartphone toegevoegd
  • Vraag je QR-codes aan via de websites Mijn Gezondheid of mijn Burgerprofiel
  • Bel naar 078 78 78 50 en ontvang ze via de post 

Lukt het niet om je attest tijdig te bekomen via één van deze manieren? De bib-medewerkers helpen je graag verder. Maak een afspraak via 013 77 11 51 en één van hen helpt je om op hun openbare computers je attest aan te maken en af te drukken. Vergeet je eID en je pincode niet!

Ben je je pin-code kwijt? Maak dan eerst een afspraak bij de dienst burgerzaken om een nieuwe pincode aan te vragen. Zonder pincode kunnen zij jammer genoeg geen attest aanmaken.

Lees meer over