Extra initiatieven om zwaarder wateroverlast te voorkomen in het Demergebied

19 juli 2021 | 21u32 | Gepost door redobra@telenet.be
Volop in de weer in Scherpenheuvel-Zichem
De stedelijke crisis cel is op initiatief van burgemeester Manu Claes om 19.30 uur opnieuw samengekomen om de situatie te bespreken en nieuwe beslissingen te nemen. De huizen beschermen tegen (meer) wateroverlast is hun doel.

Er werden doorheen de dag bijkomende meetpunten gemaakt aan de kritieke punten aan de randen van de Kloosterbeemden en het Vierkensbroek om de waterstand daar in de gaten te kunnen houden en om te kunnen bijsturen indien nodig. "We zien op deze punten een stijging van de waterstand. Het Demerpeil blijft nog steeds stijgen maar de stijging is minder sterk", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V).

In de loop van de dag werden een aantal voorbereidende werken uitgevoerd om een derde gecontroleerde tuimeldijk te maken aan het Molenstedebroek , gelegen boven Zichem richting Diest, om zo verder de druk op de Demer te verlagen. Na zorgvuldig afwegen van de risico’s en baten in de crisiscel, nam de burgemeester op maandagavond de beslissing om de werken aan te vatten. De aannemer is hiermee gestart. Ook deze tuimeldijk is permanent bemand zodat op ieder ogenblik kan ingegrepen worden indien dat nodig zou zijn.

Oproep tot gehoorzaamheid

De weg in Testelt ter hoogte van de Demerbrug werd eerder op maandagvoormiddag afgesloten vanaf het dorp tot aan de Spellehut. "Negeer die afsluitingen niet en volg de wegomleidingen", roept de burgemeester op. "We zien nog steeds wandelaars en fietsers die gebruik maken van de jaagpaden langs de Demer tussen Testelt en Zichem. We vragen uitdrukkelijk om de afsluitingen te respecteren en uit deze zone weg te blijven, en dit voor je eigen veiligheid."

Inwoners die zandzakjes nodig hebben, kunnen contact opnemen met het stadsmagazijn via 013 67 95 60. Brandweer of politie komt dan ter plaatse om te beoordelen of en hoeveel zandzakjes er nodig zijn. Zo kan men de beschikbare voorraad zandzakjes optimaal inzetten om die huizen te beschermen die het effectief nodig hebben.

"Alle betrokken diensten volgen de situatie op de voet. Van zodra er meer nieuws is en wij een nieuwe stand van zaken kunnen geven, zal deze info via onze kanalen (Facebook, website en Hoplr) verspreid worden", besluit Manu Claes.

Via Hageland Actueel houden we iedereen op de hoogte over de wateroverlast waar onze regio mee getroffen wordt.

Lees meer over