Ex-Big Brother bewoonster neemt deel aan missverkiezing: "Lipoedeem onder aandacht brengen"

Kathleen Mariën

Kathleen Mariën (38) uit Scherpenheuvel-Zichem nam in 2006 hoogzwanger deel aan Big Brother en dingt nu naar het kroontje van Miss Wellness Beauty, ze haalde intussen al de finale die doorgaat op 23 april.  “Zij willen vooral de beautysector, die het de voorbije jaren heel moeilijk heeft gehad, in een positief daglicht stellen en als er iets is waar ik me voor wil engageren is het dat wel.”

Toen ze in 2006 deelnam aan Big Brother was de kans reëel dat ze in het huis zou bevallen, de productie had een dokter en verpleegster stand-by staan, maar uiteindelijk moest ze redelijk snel het huis verlaten en beviel ze niet voor de ogen van kijkend Vlaanderen.

Kathleen kreeg toen heel wat kritiek over zich heen van familie en vrienden en het is dan ook een periode waar ze met gemengde gevoelens op terugkijkt. “ik was toen 22 en wist echt nog niet zoveel van het leven. Ik ben dan ook heel jong zwanger geworden en het was niet evident om aan zo'n programma deel te nemen. Na enkele jaren keerde de rust terug en waren de mensen mij een beetje vergeten. Sinds het programma terugkeerde, kwam er ook weer belangstelling voor de deelnemers van weleer. Onlangs zag ik nog een foto van ons een groepje in de media.”

Lees verder onder de foto. 

Kathleen Mariën
Uiteindelijk beviel Kathleen niet voor de camera's want tegen dan had ze het Big Brother huis al verlaten. Foto: Kathleen Mariën.

The times are changing

Intussen zijn we meer dan 15 jaar later en is Kathleen mama van 2 puberdochters en heeft ze een eigen zaak in dameskleding. Haar deelname aan de missverkiezing is meteen een nieuwe uitdaging.

“Het is nooit mijn ambitie geweest om miss te worden, laat ik daar duidelijk over zijn, maar toen ik een mailtje kreeg van Miss Wellness Beauty twijfelde ik toch om er alsnog aan deel te nemen. Bij deze verkiezing is vooral de babbel, je kennis en je motivatie belangrijk, niet het maatje 34 of 38.”

Aandoening bespreekbaar maken

Kathleen is meteen ook één van de allereerste deelneemster aan een miss-verkiezing die lijdt aan Lipoedeem, zeg maar een verstoorde vetverdeling in de benen, heupen, billen of armen, een aandoening die niet meteen evident is wanneer je aan dergelijke verkiezing wil deelnemen. “Precies hierdoor heb ik lang getwijfeld om mij in te schrijven, ik heb het daar zelf ook altijd moeilijk mee gehad. Je zal mij bijvoorbeeld nooit in een kort rokje zien, ik draag eerder lange kleedjes die net niet tot de grond komen en vooral ook veel losse kleren. Voor een jonge vrouw, zo beschouw ik mij toch nog (lacht), is het geen pretje om deze aandoening te hebben maar ik heb het wel leren aanvaarden en ik besef zeer goed dat er in het leven veel ergere zaken zijn.”

Dat neemt niet weg dat de voormalige Big Brother bewoonster toch een drempel moest nemen om zich in te schrijven voor de miss-verkiezing. “Noem het gerust een angst die ik moest overwinnen. De verkiezing heeft ook een badpakkendefilé, in andere verkiezingen is dit een verplicht nummer maar als er kandidaten zijn, die dat niet zouden zien zitten, hoeven ze dit onderdeel niet mee te doen.  Nochtans zou het voor mij een enorme stap zijn als ik die angst zou kunnen overwinnen. Als ik daarin slaag, heb ik eigenlijk al gewonnen. Nogmaals ik hoef niet noodzakelijk het kroontje op mijn hoofd hoor, er zijn ook neventitels zoals Miss Sympathie en Miss Media, misschien moet ik daar maar meteen voor gaan (lacht).”

Lees verder onder de foto. 

Het zou voor mij een overwinning zijn als ik toch ga voor het badpakkendefilé

Kathleen Mariën
Kathleen
Kathleen hoeft niet noodzakelijk te winnen, de aandacht voor haar aandoening is belangrijker.

Nog veel doelen in het leven

Op welke plaats Kathleen ook eindigt, haar toekomst ziet er rooskleurig uit want ze heeft nog heel wat dromen te verwezenlijken. 

“Sinds ik in 2001 de middelbare schoolbanken verlaten heb, ben ik constant blijven verder studeren en mij blijven verdiepen in dingen die mij interesseerden. Zo heb ik 4 jaar avondschool gevolgd om mijn diploma als kapster te behalen en heb ik tot 3 jaar geleden de richting maatschappelijk werk gevolgd aan het UCLL. Ik volgde ook verschillende andere cursussen, zowel in binnen- als buitenland om mij zo te specialiseren in het plaatsen van hairextensions en het aanbieden van keratinebehandelingen. Twee jaar geleden zegde ik vaarwel aan mijn job in de zorg om van mijn hobby mijn beroep te maken. Sindsdien baat ik een zaak in vrouwenkleding uit in Scherpenheuvel-Zichem waar we ook volledige make-overs aanbieden, hair-extensions inclusief.”

Kathleen bouwt sindsdien aan haar droomhuis, waar ze ook een ruimte voorziet om klanten te ontvangen, en die werken zitten nu in de eindfase. “Voor het faschiongedeelte van de zaak werk ik samen met Annelien Coorevits en de Diestse influencer Yentl Keuppens. Buiten de extensions en keratinebehandelingen hoop ik mij ook te kunnen specialiseren in behandelingen voor Lipoedeem, ik weet als geen ander wat dit kan doen met het zelfvertrouwen van een vrouw. Mijn droom is om een verschil te kunnen maken in het maatschappelijk hierover”

Lees meer over