Discotheekuitbaatster Natascha wacht de beslissing van de overheid bang af: "Hopelijk wordt het geen doodsteek"

De Kroon

Discotheekuitbaters wachten met een bang hart de beslissing van de overheid. Die beslist op woensdag 17 november of discotheken weer op slot moeten, zoals voorgesteld door de experten van de GEMS, nu het aantal besmettingen weer stijgt. Zo ook Natascha Salaets (50) van discotheek De Kroon in Scherpenheuvel-Zichem. "Ik denk sowieso niet dat ze alles bij het oude gaan laten. Het wordt langzaam aan dramatisch"

Wat er beslist zal worden woensdag is nog een raadsel maar de kans bestaat dat er meer maatregelen komen en discotheken misschien zelfs de deuren weer moeten sluiten. "Ik zou niet in graag in de plaats van de regering staan, het lijkt me een moeilijke beslissing. Het gaat niet in de goede richting", zegt Natascha. 

Eenieder gaan testen lijkt haar alvast onhaalbaar. "Er werd al geopperd om iedereen aan de deur nogmaals extra te testen door middel van een zelftest. Zo'n test kost 8 euro, de vraag is of wij die dan moeten gaan betalen voor iedereen maar zelfs indien de overheid dit zou financieren, is dat praktisch onbegonnen werk. Enerzijds kost het extra aan personeel, anderzijds ga je zo lange wachtrijen creëren. Wanneer het om een geregistreerde test zou gaan moeten bezoekers die vooraf afleggen en dergelijke test kost ergens tussen de 27 en 30 euro, ik denk dat velen dat er niet extra voor gaan over hebben."

Misschien beter dicht tot januari met compensaties

Dinsdag lekte alvast uit dat de regering niet zou beslissen om de discotheken weer op slot te doen maar het blijft voor Natasja bang afwachten. "95% van de mensen die ik ken denkt dat het wel gaat gebeuren, ik hoop in elk geval dat het zo ver niet komt maar als we open mogen blijven, moet het wel gebeuren onder werkende en haalbare condities. Sowieso zien we op zondagnamiddag, wanneer onze klanten wat ouder zijn, een daling van zo'n 10%, vrijdag- en zondagavond valt het nog mee. Ik vrees dat het er op zondagnamiddag nog minder zullen worden wanneer al die mensen verplicht nog een test moeten afleggen. Jongeren hebben wellicht weinig moeite met zo'n stokje in de neus maar bij iets oudere mensen ligt dat, volgens mij, anders. Minister Vandenbroucke is van Scherpenheuvel-Zichem, misschien moet ik hem eens uitnodigen om die eventuele extra maatregelen te komen uitleggen aan ons publiek. Ze kunnen dan beter een kat een kat noemen en de discotheken sluiten tot januari en een compensatie voorzien. Sowieso denk ik niet dat ze gaan beslissen om alles bij het oude te laten, er komen, vrees ik, minstens extra maatregelen en die zouden weleens de doodsteek kunnen zijn voor onze sector."

Lees meer over