Derde rit Baloise Belgium Tour komt aan in Scherpenheuvel

Baloise Tour
Op vrijdag 11 juni verwelkomt Scherpenheuvel-Zichem de Baloise Belgium Tour wielerwedstrijd. De koers start in Gingelom en Scherpenheuvel-Zichem is het strijdtoneel voor de finale van de derde rit. De stad en het Sinksencomité slaan de handen in elkaar om er een sportieve hoogdag van te maken.

De tour is de oudste rittenkoers in ons land en is toe aan de 90ste editie.De eerste rit wordt gereden op 9 juni in Beveren en op 13 juni kennen we de winnaar wanneer de laatste rit gereden is in Beringen. 

Negen WorldTour-teams maken hun opwachting waaronder Deceuninck-Quick Step, Lotto Soudal en Jumbo-Visma. Remco Evenepoel, Caleb Ewan, Sam Bennett, Philippe Gilbert en Yves Lampaert zijn enkele van de grote namen die aan de start verschijnen en de tour is ook live te volgen op Sporza.

Feest in de stad

Het parcours van de derde rit loopt over de glooiende wegen van Haspengouw naar het Hageland en na 2 passages in Averbode leggen de renners nog drie plaatselijke rondes af van zo'n 16 km.

In de finale beklimmen de renners vier keer de Dongelstraat maar kenners verwachten toch een massaspurt.

Dat die dag een feest moet worden in de stad staat buiten kijf en daarom gaat de stad nauw samenwerken met het Sinksencomité Scherpenheuvel-Zichem vzw die al 10 jaar de Sinksenkoers in Averbode organiseert. "De aankomst van de derde rit in de Baloise Belgium Tour betekent voor het Sinksencomité een hoogtepunt in ons tienjarig bestaan. Wij zijn heel trots om zo Scherpenheuvel-Zichem mee op de wielerkaart te zetten", zegt voorzitter van het Sinksencomité en Sporza-journalist Carl Berteele.

Verkeershinder

Vanzelfsprekend zorgt dergelijke organisatie voor enige verkeershinder, ook al belooft de organisatie er alles aan te doen om die zo klein mogelijk te houden. "De omgeving in en rond het centrum van Scherpenheuvel kan je beter vermijden tussen 14.30 uur en 17.30 uur. Mensen die toch in de buurt moeten zijn, moeten de voorziene omleidingen volgen en houden zich aan de richtlijnen van de seingevers en politie. Op de volledige plaatselijke omloop geldt een éénrichtingsverkeer in de rijrichting van de wielrenners.", luidt het.

Hoogdag voor Scherpenheuvel-Zichem

Dat de aankomst van de derde rit een sportieve hoogdag wordt in Scherpenheuvel-Zichem is zeker en ook burgemeester Manu Claes (CD&V) kijkt er naar uit: “Na een jaar uitstel door de coronamaatregelen is het fijn om de Baloise Belgium Tour eindelijk in onze stad te kunnen ontvangen. De veiligheid blijft voorop staan en aangezien het virus nog niet verslagen is doe ik een oproep aan iedereen om de koers live op Sporza te volgen. De rennersparking en de aankomstzone zijn niet toegankelijk voor het publiek. Het dragen van een mondmasker is verplicht langs het parcours in Scherpenheuvel centrum. Stewards worden ingeschakeld en de politie ziet toe op de naleving van de coronamaatregelen."

Het laatste woord is voor schepen van Sport Kris Peetermans (Open Vld): "Onze toeristische troeven en ons cultureel erfgoed zullen prachtig in beeld komen tijdens de live uitzending. Dit zet Scherpenheuvel-Zichem op de kaart."

Alle info over het lokale parcours en de voorziene omleidingen is te vinden op www.sinksenkoers.be/bbt/omwonenden.

Lees meer over