Demerpeil stabiliseert eindelijk in Scherpenheuvel-Zichem

Demer
Het waterpeil van de Demer in Scherpenheuvel-Zichem staat nog altijd hoog maar lijkt niet meer te stijgen. De tuimeldijken die de Demer moeten ontlasten doen blijkbaar hun werk. Dat laat burgemeester Manu Claes (CD&V) weten nadat de stedelijke crisiscel om 12.30 uur opnieuw samenkwam.

“De waterstanden blijven hoog maar stabiel en dit zowel op de Demer in Zichem als in Testelt. De stijging van het Demerpeil werd de laatste uren een halt toegeroepen. De tuimeldijken die de Demer moeten ontlasten doen dus hun werk. De verwachting is dat het peil van de Demer in de komende dagen verder zal dalen. We houden de evolutie constant in de gaten en sturen bij wanneer nodig”, zegt Claes.

Nieuwe tuimeldijk in Testelt

In samenspraak met de Vlaamse Waterweg, de diensten van de gouverneur en Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) werd besloten om op de linkeroever van de Demer, voor de brug van Testelt (Wijngaardstraat), een gecontroleerde tuimeldijk aan te brengen om op die manier het water naar het Doodbroek te leiden. "Een tuimeldijk is geen echte bres maar een afschuiving van de oever. Op die manier kan het waterpeil van de Demer in Testelt versneld naar beneden gehaald worden zodat de brug weer zo vlug mogelijk opengesteld kan worden voor het verkeer. Als deze werken afgerond zijn, wordt de grootste tuimeldijk, op de rechteroever aan de watermolen in Zichem, weer gesloten zodat er veel minder afvoer van water is naar de Kloosterbeemden en Vierkensbroek.”

Lees verder onder de foto. 

Demer

"Respecteer de signalisatie en blijf er weg"

De jaagpaden langs de Demer, tussen Testelt en Zichem, blijven in beide richtingen voorlopig afgesloten, net zoals de doorgang in Testelt van Dorp tot Spellehut. “We merken dat de signalisatie regelmatig genegeerd wordt en vragen iedereen uitdrukkelijk om die te respecteren en uit deze zones weg te blijven. Het is voor je eigen veiligheid en de politie houdt extra toezicht en schrijft boetes uit.”

Het lijkt logisch maar toch nog even vermelden dat het niet toegelaten is om met bootjes en aanverwanten voorlopig de Demer op te gaan.

Inwoners die zandzakjes nodig hebben, kunnen contact opnemen met het stadsmagazijn op het nummer 013/67.95.60. “Brandweer of politie komt dan ter plaatse om te beoordelen of en hoeveel zandzakjes er nodig zijn. Zo kunnen we de beschikbare voorraad optimaal inzetten om die huizen te beschermen die het effectief nodig hebben”, besluit Claes.

Lees meer over