Demer dreigt in Scherpenheuvel-Zichem uit oevers te treden, burgemeester onderbreekt zijn vakantie

Wateroverlast Scherpenheuvel-Zichem
Breaking
Burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes (CD&V) post nu ook op zijn Facebookpagina verontrustende berichten na de zware regens die het Hageland teisterden donderdag 15 juli. In Aarschot houden ze ook hun hart vast nu het water van De Demer blijft stijgen.

Claes onderbrak zijn vakantie in Zeeland, hij was er pas sinds maandag, gezien de situatie. De Demer in Zichem (cf. foto) flirt met het alarmpeil (18,50 meter) en dat was voldoende reden voor de burgemeester om terug te keren. “Het peil staar nu op 18,45 meter, in 1998 toen we ook af te rekenen kregen met wateroverlast, was dat 1,90 meter. De kans is reëel dat het alarmpeil de komende uren of morgen bereikt wordt. Indien dat het geval zou zijn, zal, i.s.m. de Vlaamse Waterweg, de Demerdijk op de rechteroever, ter hoogte van Zichem over een 50-tal meter, zo’n 40 cm afgegraven worden zodat de bergingscapaciteit van de Demerbroeken kan aangesproken worden en het water kan wegvloeien op de akkers en weiden. Zo kunnen woningen beschermd worden en kunnen de grachten hun water kwijt in de Demer. Ook in Testelt, ik woon daar in de buurt, blijft het water in de beek staan. De Demer is vlakbij maar het water kan niet meer in de rivier stromen. Dit scenario ligt klaar en we hebben veel geleerd van de overstromingen in 1998.  Natuurlijk zullen we die ingrepen doen op strategische plaatsen en vanzelfsprekend gecontroleerd. Het is nog afwachten hoeveel water we nog krijgen van hogerop gelegen regio's.”

Lees verder onder de foto. 

Scherpenheuvel-Zichem
De situatie op dezelfde locatie in september 1998. Foto: Noel Bellefroid

Nog volgens de burgemeester kreeg de brandweer vandaag zo’n 20 oproepen binnen van ondergelopen kelders maar vooral van straten die blank stonden. “Zo werden de Steenweg op Diest, Ballaarstraat, Hagelandweg en Hanenberg afgesloten voor het verkeer."

Vanuit de stad en de hulpdiensten wordt de toestand van nabij opgevolgd. "We grijpen meteen in wanneer dit nodig is.".

De stad heeft ook een online pagina (https://www.scherpenheuvel.zichem.be/Wateroverlast) gemaakt waar je alle nodige informatie vindt inzake het verkrijgen van zandzakken, hoe de hulpdiensten te contacteren en meer. Informatie over de waterstanden vind je dan weer op www.waterinfo.be

Aarschot houdt hart ook vast

Ook in Aarschot houden de inwoners hun hart vast want ook daar blijft het water stijgen. Eerder uitte schepen Gerry Vranken (Open Vld) zijn vrees al hierover. "Het is nu afwachten wat het debiet gaat worden als die massa water vanuit Limburg naar ons toe komt", zegde hij toen.

Over de waterellende in het Hageland lees je meer via deze link.  Onderstaand filmpje toont hoe het eruit ziet wanneer een rivier of beek ( in dit geval De Gete) uit haar voegen dreigt te barsten. 

Aarschot water
in Aarschot stijgt het water ook. Foto Luc Vanden Abeele

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over