Coronabesmetting in basisschool ’t Stokpaardje in Zichem

11 maart 2021 | 14u37 | Gepost door redobra@telenet.be
'T Stokpaardje Zichem
50 kleuters en 7 leerlingen van de lagere school 't Stokpaardje in quarantaine.

In basisschool ’t Stokpaardje in Scherpenheuvel-Zichem werd bij één van de leerlingen van de lagere school en bij een vrijwilligster voor het middagtoezicht een besmetting vastgesteld met het coronavirus. Aangezien de vrijwilligster dinsdag nog middagtoezicht deed bij de kleuters, werd de volledige kleuterschool in quarantaine geplaatst, net zoals zeven klasgenootjes van de besmette leerling.

Het was voor de personeelsleden en de ouders van de leerlingen van basisschool ’t Stokpaardje even schrikken toen ze gisterenavond geïnformeerd werden over het feit dat één van de leerlingen van het tweede leerjaar en een vrijwilligster die bijspringt in de scholen besmet zijn met het coronavirus. De CLB-arts benadrukt dat er geen reden tot paniek is.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de school en het stadsbestuur snel gereageerd hebben. Alle betrokken ouders werden persoonlijk geïnformeerd en alle scenario’s die door het CLB werden uitgewerkt, werden onmiddellijk toegepast. Zo worden de personen die positief testten en alle kinderen met wie ze een nauw contact hebben gehad preventief in quarantaine geplaatst. De ouders werden ook uitgebreid geïnformeerd over de voorzorgsmaatregelen die ze de volgende dagen strikt moeten naleven en opvolgen.

Zeven klasgenootjes van de besmette leerling uit het tweede leerjaar werden na nauw contact in quarantaine geplaatst. De rest van de klasgenoten en de leerkrachten worden als laagrisicocontact beschouwd. Zij nemen een verhoogde waakzaamheid in acht maar kunnen wel naar school komen.

Aangezien de vrijwilligster dinsdagmiddag nog toezicht deed in de kleuterschool, werden de 50 kleuters in quarantaine geplaatst. Middagtoezicht bij kleuters houdt namelijk een nauwer contact in met de kinderen, waardoor dit als een hoogrisicocontact wordt beschouwd. Voor de kleuterjuffen daarentegen gaat het om een laagrisicocontact.

De kleuters en de zeven leerlingen van het tweede leerjaar gaan in quarantaine tot 19 maart, dit is 10 dagen na het laatste contact van afgelopen dinsdag. De kinderen worden vandaag (11 maart 2021) of morgen een eerste keer getest en een tweede keer op dag 7 na het laatste contact, op 16 maart. Als beide testen negatief zijn, mogen de kinderen terug starten op school, ook als de 10 dagen nog niet om zijn. Na de quarantaine volgen er nog enkele dagen van verhoogde waakzaamheid, tot 23 maart

De leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs hadden maandag in de refter contact met de vrijwilligster. De ouders werden verwittigd dat tot 22 maart een verhoogde waakzaamheid in acht moet worden genomen. Deze leerlingen dragen tot dan op school ook een mondmasker.

Extra maatregelen

Burgemeester Manu Claes zegt: “De school en het stadsbestuur volgen de situatie op de voet. Indien bij de testing nieuwe besmettingen worden vastgesteld, nemen we in samenspraak met het CLB bijkomende maatregelen.”

De school blijft op dit moment gewoon geopend voor de andere leerlingen van de lagere school. Zij kunnen ook gebruik maken van buitenschoolse kinderopvang Baloe. Voor leerlingen van de derde graad geldt wel dat zij ook in de kinderopvang een mondmasker moeten dragen. De andere kinderen hebben nauwelijks of geen contact gehad met de besmette personen. De kans dat ze besmet raakten is dus klein. De leerkrachten en begeleiders van de kinderopvang kunnen verder werken, aangezien zij de nodige voorzorgsmaatregelen toepassen, zoals het dragen van het mondmasker en onderling voldoende afstand houden van elkaar.

“De scholen en de buitenschoolse kinderopvang blijven veilige plekken voor de kinderen. Wij passen alle verplichte maatregelen goed toe. Maar we vragen de ouders wel om waakzaam te blijven. Het is belangrijk dat ze de gezondheid van hun kind goed opvolgen en de sociale contacten met het gezin uit voorzorg even beperken.”, aldus burgemeester Manu Claes.

Lees meer over