Averbode krijgt René Huybrechtsstraat

René Huybrechts
Scherpenheuvel-Zichem eert zijn overleden kunstenaar met het toewijzen van een straatnaam naar de man met zijn speciale brievenbus.

Op donderdagavond 25 maart 2021 werd tijdens de gemeenteraad van Scherpenheuvel-Zichem beslist om een straat te noemen naar de overleden kunstenaar René Huybrechts. Het betreft de nieuwe straat die zal aangelegd worden op de hoek van de Vorststraat met Park Ter Heide. Er komen hier 25 nieuwe wooneenheden, die gebouwd worden door de sociale huisvestingsmaatschappij Diest Uitbreiding.

Bedreven kustsmid

René Huybrechts werd geboren op 4 september 1941 en overleed op 13 maart 2014. Hij was een echte Averbodenaar. Hij woonde op de Testeltsesteenweg samen met zijn vrouw Irma Dieltjens en de dochters Carine en Christel. Als kleine jongen al maakte hij houten figuurtjes. Hij ging naar de technische school in Tessenderlo waar hij de opleiding metaalbewerking volgde. Hij ontpopte zich al snel tot een zeer bedreven kunstsmid en legde zich toe op kunstwerken in ijzer en inox.

Twee kunstwerken van zijn hand op het Sint-Jansplein

Schepen van burgerzaken Lieve Renders: “De Vredesvlam, het monument voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen op het Sint-Jansplein in Averbode, is van zijn hand. Hij maakte het in opdracht van het stadsbestuur naar een ontwerp van Robert Vandermeeren. Op hetzelfde plein staat het beeld van Ernest Claes als tamboer van de fanfare De Sint-Jansvrienden, een werk dat hij maakte op vraag van Heemkring Averbode. Beide kunstwerken werden onder grote publieke belangstelling officieel ingehuldigd in 2006 naar aanleiding van de ingebruikname van het vernieuwde Sint- Jansplein”.

Groot kunstenaarstalent

Burgemeester Manu Claes:“ Ik herinner mij nog goed dat ik in zijn atelier op bezoek was toen  hij werkte aan het standbeeld van de oorlogsslachtoffers. René ging 100 % op in zijn werk en had daar zichtbaar plezier in. Hij was daar ook, terecht overigens , heel fier op. Hij was een zeer bescheiden, minzaam en goedlachse man. Dat stond in contrast met een sterke technische onderlegdheid, grote vakbekwaamheid, een enorme zin voor detail en groot kunstenaarstalent."

Van Averbode tot Parijs

In de regio hield René heel wat tentoonstellingen. In 2002 was hij  te gast in Charleroi waar hij de prestigieuze  Grand Prix de Wallonie ontving.  Kort daarna stelde hij tentoon in  de Galerie Thuillier in Parijs. In 2005 won hij de cultuurprijs van de stad Scherpenheuvel-Zichem. De suggestie om de straat naar hem te vernoemen kwam trouwens van de cultuurraad.

René verwierf ook bekendheid door zijn brievenbus in de vorm van een achterwerk. Mensen kwamen van heinde en ver naar Averbode om die te kunnen bezichtigen.

Lees meer over