Acrobatie op een paard, daarmee wil Maurane Wartel (21) uit Testelt de wereldtop bereiken

Maureen
Maurane Wartel (21) uit Testelt heeft een heel speciale hobby, namelijk Trick Riding, zeg maar acrobatiestunts uitvoeren op de rug van een paard, en recent begon ze een eigen team waar vier vrouwen en één man deel van uitmaken. “Mijn mama reed altijd paard en al van kleinsaf, zelfs al van in de buik, zat ik dus op een pony. Het zit dus echt in mijn bloed.” Eind augustus toonde ze haar kunnen op een event in Langdorp maar ze droomt van meer.

Maurane ging eerst dressuur rijden maar vond dat niet voldoende.  “Toen ik 2 jaar oud was, zat ik al op een pony. Later ben ik begonnen met dressuur rijden en daarna ging ik naar de Gipsy Horses Ranch. Het is daar dat ik voor de eerste keer met Trick Riding in contact kwam. Ik vond het zo geweldig wat die rijders deden, dat ik op internet begon te zoeken naar meer informatie. Hier in België is het jammer genoeg nog niet zo bekend, maar in Amerika is het een hele hetze. Toen ik die filmpjes zag, wist ik onmiddellijk dat ik dat wilde leren. Ik heb me er toen in verdiept, intussen geef ik er ook les in.”

Lees verder onder de foto.

Maurane Wartel
Net als ballet of acrobatie maar dan op de rug van een paard.

Acrobatie op de rug van een paard

Trick Riding omschrijf je best als halsbrekende stunts uithalen op de rug van een paard. “Ik heb al veel schrik gehad, zeker met nieuwe dingen. Het is ook niet ongevaarlijk. Je hebt twee soorten paarden, de ene stopt gewoon als je iets uithaalt, de andere gaat er vandoor. Daarom is het heel belangrijk om langzaam, samen met het paard, op te bouwen. Je kan natuurlijk altijd vallen of misschien reageert het dier niet zoals gehoopt, het is echt wel intensief trainen. Vorig jaar ben ik heel zwaar gevallen waarbij mijn knie volledig was verdraaid. Ik heb toen 5 maanden moeten revalideren. De eerste keren dat je terug op je paard zit voor dezelfde stunts, heb je wel schrik.Het voornaamste is eigenlijk dat je een goede band hebt met je paard, je bent als het ware een team. Bij sommige paarden duurt het een paar weken, bij andere een paar maanden. Mijn paard is ook al eens op mij gevallen en daarbij brak ik een aantal ribben. Het is heel belangrijk dat je paard je vertrouwt. Bij ons, op de manege, rijd ik bijvoorbeeld bitloos, dat betekent, alleen met halster. Dat kan je alleen doen als je compleet op je paard kan vertrouwen.”

Zelf heeft ze 9 paarden en daar is ze dagelijks een viertal uren mee bezig. “Alleen dan kan je een hechte band creëren en behouden. Gelukkig is mijn familie ook helemaal gek van de paarden, waardoor we met zijn allen voor hen zorgen. Cookie is mijn favoriete paard maar aan het Trick Riden doe ik mee met Buckshot, die is daar meer geschikt voor. Eigenlijk noemen we dat paard Den Dikke omdat hij heel gezet is”, vertelt Maurane lachend.

Zelf noemt ze haar sport eerder ballet op een paard. “Niet dat ik ooit aan ballet deed hoor, ook al is het heel sierlijk en is het beslist ook een topsport. Hun pakjes zijn geweldig en dat zijn de onze ook, ze zijn trouwens allemaal handgemaakt en altijd gepersonaliseerd. Glitter en glamour loeren hierbij altijd om de hoek. Ik hoop met dergelijke shows mijn geld te kunnen verdienen. Het feit dat ik daarbij de wereld kan rondreizen, is mooi meegenomen”, besluit ze lachend.

 

Lees meer over