Wijndomeinen zetten deuren wagenwijd open tijdens Sprankelend Hageland

1 augustus 2022 | 14u15 | Gepost door redactie
Sprankelend Hageland
In de weekends van zaterdag 20 tot en met zondag 21 augustus organiseert Toerisme Vlaams-Brabant - samen met de gemeenten Tielt-Winge, Holsbeek, Bekkevoort, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem en Leuven - ‘Sprankelend Hageland’. Tijdens vier wijnweekends, van 20 augustus tot en met 11 september, kunnen bezoekers via fiets-, loop- en wandelroutes de Hagelandse wijndomeinen en wijngaarden ontdekken.   

“Het Hageland is de bakermat van onze wijn en de ideale wijnbestemming voor een kort verblijf”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. ”Tijdens ‘Sprankelend Hageland’ kan men fietsen, lopen en wandelen langs wijndomeinen en wijngaarden. Of wijn proeven. Of deelnemen aan een rondleiding op een wijndomein. Activiteiten te over."

Tijdens de vier weekends openen heel wat wijndomeinen in het Hageland hun deuren en dat hun wijn er best mag wezen, bewijzen de verschillende prijzen die al meerdere wijnboeren in de wacht sleepten. 

Er werd, samen met Sraffe Streek ook een Sprankelende Proefdoos ontwikkeld. Daarin vind je Hagelandse wijnen met bijpassende streekproducten en een aromakaart. "Die helpt de deelnemer op weg. Men ontdekt er de delicate smaken en toetsen van de Hagelandse wijnen en komt in één oogopslag te weten op welke wandel- en/of fietsroute ze gelegen zijn."

Het programma ziet er als volgt uit 

  • 20 en 21 augustus in Tielt-Winge, Holsbeek en Rotselaar: 
    ​Wijndomein Graevenberger (Holsbeek), Wijndomeinen Hagelander, Houwaartse wijngaard, Ten Gaerde, Eeckhout, Eiken vat, Patrick Nijs Steenkuyl op de Houwaartse berg in Tielt-Winge, de Lange Eyken (Tielt-Winge), Haksberg (Tielt-Winge) en Steenen muur (Rotselaar) .
  • Zaterdag 27 augustus: Wezemaalse wijnfeesten (Rotselaar) en opendeur in domein Chartreuzenberg (Holsbeek).
  • Zondag 28 augustus: Wine walk & run (Wijnkasteel Vandeurzen in Lubbeek en domein Chartreuzenberg in Holsbeek), opendeur in domein Chartreuzenberg (Holsbeek), Graevenberger (Holsbeek), Steenen Muur (Rotselaar), wijndomein Coberger (Scherpenheuvel) en Haksberg (Tielt-Winge).
  • 4 en 5 september: wijndomein Kluisberg (Bekkevoort), Petrushoeve (Bekkevoort), Chartreuzenberg (Holsbeek), Liemau (Tielt-Winge), Danouise (Tielt-Winge), Steenen muur (Rotselaar) en Haksberg (Tielt-Winge enkel op zondag). 
  • Meer informatie vind je op  www.toerismevlaamsbrabant.be/wijn en www.straffestreek.be

Lees meer over