Waarom duiken ineens overal grote groepen ooievaars op?

Ooievaars

Een paar dagen geleden verscheen een bericht van een inwoner uit Aarschot die in haar achtertuin 20 ooievaars spotte. Het is niet de enige plek. Ook in het kerkdorp Okselaar verschenen er op donderdag 23 februari een 50-tal exemplaren.

Kathleen Mariën (39) uit Okselaar verschoot wel even toen ze zo’n grote groep ooievaars zag landen achter hun tuin. “Ik vond het echt een fantastisch zicht, ook al bleven ze maar twee uur om daarna verder te trekken. Vorig jaar kwamen ze hier ook al voorbij, maar toen was het een groep van zeven.”

Educatief medewerker van het Webbekoms Broek, Erik Spiessens (55) verschiet niet van deze waarnemingen. “Er zijn hier verschillende redenen voor. De ooievaars zijn nu in hun trek op zoek naar broedplaatsen. Door het warmere weer van vorige week verblijven ze hier om verder te trekken naar hun broedplaatsen. Die grote groepen ooievaars is mooi om te zien maar eigenlijk gewoon een natuurlijk fenomeen, gezien ze graag samen trekken. Anderzijds zijn mensen zich, dankzij corona, meer bewust worden van hun omgeving, de natuur en de vogels. En dan worden zulke fenomenen sneller opgemerkt.”

Trek van de ooievaar

Niet alle ooievaars trekken weg, sommigen overwinteren hier ook. De groepen die men nu ziet zijn de trekkers die terugkomen van Spanje, de Golf van Gibraltar en het noorden van Afrika. De meesten zijn op doorreis naar Nederland, Duitsland en Polen. Toch blijven er meer en meer in ons land overwinteren door de betere kwaliteit van de beken en meren.

“In het Webbekoms Broek kijken wij uit naar de komst van ons mannetje dat nu al twee jaar hier toekomt en met zijn vrouwtje zorgt voor nakomelingen. Ooievaars zijn namelijk nesttrouw. Op dit moment is het nest nog leeg, maar we hebben toch maar al een camera geplaatst om zijn aankomst te zien. We merken wel dat tevens de Diestenaren ‘in blijde verwachting’ zijn. Ze komen regelmatig vragen of het mannetje al toegekomen is.”

Ideale biotoop

De ideale omgevingen voor ooievaars zijn lange, natte graslanden, zoals het Zwin. In Afrika gaan ze vooral de sprinkhanenplaag tegemoet; in Spanje vertoeven ze op de vele open stortplaatsen. Ooievaars zijn eigenlijk opportunisten die niet alleen kikkers eten, maar zich ook tegoed doen aan een boterham, muizen en andere lekkere dingen. Nu Europa wil dat alle stortplaatsen worden afgedekt, zullen ook de ooievaars een ander gebied moeten zoeken”, aldus Erik.

(tekst: Laurien Holsbeeks)

ooievaarsnesten
Met spanning wordt uitgekeken of er ook dit jaar ooievaars zich hier gaan vestigen.

Lees meer over