Vredegerecht verhuist naar voormalig Suikermuseum op Grote Markt Tienen

15 december 2021 | 16u51 | Gepost door rik.poulman@te…
Vredegerecht Tienen

Het Vredegerecht van het kanton Tienen neemt momenteel opnieuw zijn intrek in het voormalige Suikermuseum op de Grote Markt.

“De stad Tienen heeft ervoor geijverd om het Vredegerecht opnieuw een plek te geven in het bruisende hart van de stad, aan de vernieuwde Grote Markt”, aldus burgemeester Katrien Partyka (CD&V). En zo herhaalt de geschiedenis zich.

Het Vredegerecht neemt zijn intrek in het voormalige Suikermuseum op de Grote Markt van Tienen en dit voor minimum 9 jaar. Het Autonoom Gemeentebedrijf Tienen liet hiertoe de volledige tweede en derde verdieping en een aantal andere ruimtes renoveren in functie van dit nieuwe gebruik.

De stad nam hiervoor eind februari het architectenbureau Rimanque onder de arm en maakte samen met de Regie der Gebouwen en Justitie een finaal ontwerp op. De werken zelf gingen van start begin juni en omvatten o.m. een aantal architecturale ingrepen zoals de integratie van een nieuw onthaal met kitchenette op niveau 2 en een aantal interne ruimteverdelingen. Verder werden de elektrische installaties in orde gezet, net zoals de lift, verlichting, brandveiligheid en inbraakbeveiliging.”
Lees verder onder de foto
Suikermuseum

Partyka: “Deze ingrepen gebeurden met een maximaal respect voor het mooie historische gebouw. De hoge beglaasde ruimtes rondom het Torekesplein en de galerij blijven in gebruik als Streekshop/Toeristisch infopunt en als thuisbasis voor de Tiense reuzen. Deze bieden ook mogelijkheden voor het organiseren van kleine tentoonstellingen.

“De rechtszoekenden kunnen vanaf nu opnieuw terecht in het historische gebouw in het midden van de stad, waardoor de functie van het vredegerecht als ‘nabijheidsrechtbank’ extra in de verf wordt gezet.”, zegt vrederechter Dirk Vanderwaeren. “Het gebouw is tegelijk voorzien van alle nodige infrastructuur voor een digitale en performante dienstverlening aan de burgers, en biedt ook ruimte voor een moderne en ruime griffie, archiefruimte en een toegankelijke raadkamer en zittingszaal.”

Het gebouw werd in 1846 naar een ontwerp van stadsarchitect François Drossaert gerealiseerd en deed vervolgens dienst als tekenschool, bureau voor openbare werken, politiebureau en vanaf 1891 ook als Vredegerecht. Van 27 september 2002 tot 16 april 2017 was het Suikermuseum er gevestigd.

Lees meer over