Vier Getecafés om nieuw ruimtelijk beleid in 19 dorpskernen toe te lichten

17 augustus 2022 | 11u09 | Gepost door christian.henn…
Een typisch Getedorp (Foto prov. Vlaams-Brabant)

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Geetbets, Hoegaarden, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw keurden het beleidskader ‘Leefbare Dorpen Getestreek’ goed. Hiermee zetten ze een belangrijke stap naar een vernieuwd ruimtelijk beleid in de dorpskernen van de zes Gete-gemeenten. Om dit toe te lichten worden vier Getecafés georganiseerd in Geetbets, Landen, Linter en Zoutleeuw.

De bedoeling is  de historische dorpenstructuur in de streek een duurzame toekomst te geven. Ook het Regionaal Landschap Zuid-Hageland werkt hieraan mee. De ruimtelijke structuur in de Getevallei is momenteel aangetast door versnipperde bebouwing. Dat heeft geleid tot een afname van de open ruimte, minder lokale handel en voorzieningen en mobiliteitsproblemen in de kernen.

Identiteit van dorpen

Met het project ‘Leefbare dorpen Getestreek’ werden er voor 19 dorpen mogelijke toekomstvisies uitgetekend. “Hopelijk vinden de inwoners in deze visie een gezamenlijk verhaal waardoor ze enthousiast worden om samen te werken aan de inrichting van hun dorp. Tegelijk scheppen we een duidelijk kader voor eigenaars en ontwikkelaars die iets willen realiseren in de dorpen, zodat de discussies rond het aantal toegelaten woningen en de bouwhoogte worden vervangen door gesprekken over kwaliteit en dorpse identiteit van de projecten, ” aldus Ann Schevenels, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening (Open VLD).

 De komende maanden worden een aantal ‘Getecafés’ georganiseerd: op dinsdag 6 september om 19.30 uur in The Palace in Geetbets, op dinsdag 20 september om 19.30 uur in OC Wing in Neerwinden-Landen, op donderdag 29 september om 19.30 uur in s’Hertogenhof in Melkwezer-Linter en op dinsdag 4 oktober om 19.30 uur bij Juliaan in Budingen-Zoutleeuw.


 

Lees meer over