Superhelden strijken neer in Station Racour: "Het was best heavy maar ook geweldig"

Foto: Station Racour

Station Racour in Landen biedt elk jaar 2 overnachtingen aan voor de mensen van Bindkracht vzw, die 12 mensen met een mentale- en/of fysieke beperking onderdak bieden in hun zogenaamde villa in Walshoutem. Nu de coronamaatregelen het weer toelaten, verbleven ze er dit jaar weer in de 2 oude treinwagons die uitbater Jo Uyterhoeven en zijn vrouw Hilde destijds ombouwden tot vakantieverblijven. Het thema voor dit jaar was Superhelden, zeg maar dat Batman en Superman heel even verbleven in Station Racour. “Het is best heavy maar het was een zalig weekend”, vat Jo het weekend samen.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

De voorbije twee jaar konden ze niet met vakantie gaan maar nu mocht en kon het dus wel weer  georganiseerd worden. “Omdat het financieel soms heel moeilijk is, we hebben niet veel fondsen, zijn de uitjes naar Station Racour geweldig. Het is praktisch ook handig want het ligt niet ver van onze villa waar onze mensen wonen. Sommige van onze bewoners hebben 24 uur zorg nodig en kunnen epilepsie-aanvallen krijgen. Dan is het handig dat de thuisbasis niet ver weg is, amper een drietal kilometer”, zegt oprichtster Nadia Quintens.

Volgens haar is het terrein ook ideaal voor de bewoners van de villa. “Er zijn heel wat natuurlijke prikkels en dat is precies wat onze mensen nodig hebben. We hebben veel geknutseld en echte kampdingen gedaan, tot zover het natuurlijk voor hen mogelijk is. Jo heeft dit jaar zelfs voor een heus kampvuur gezorgd en dat werd heel fel gesmaakt.”

Ook Jo vond het een fijn weekend. “We kennen Nadia heel goed en toen ze vijf jaar geleden Bindkracht vzw oprichtte, wilden we haar initiatief steunen, het leek ons leuk om hen jaarlijks 2 overnachtingen aan te bieden. Door de coronamaatregelen kon het even niet doorgaan maar nu weer wel, daar ben ik heel blij om. Het is heel intensief, de reacties van de bewoners is ongefilterd, eerlijk en vol met emoties, er valt al snel een traantje. Ik vond het in elk geval een geweldig weekend, volgend jaar doen we het opnieuw.”

Lees verder onder de foto.

Station Racour
Fijn weekend voor alle bewoners van Bindkracht vzw

Vzw opgericht uit eigen ervaringen

Nadia zelf weet heel goed waar ze over spreekt want ze heeft een dochter met zware beperkingen. “Toen ze 9 jaar werd, kreeg ze de diagnose Landau-Kleffner-syndroom, dat is een ernstig epilepsie-syndroom. Mentaal zal Sara nooit ouder worden dan twee jaar, terwijl ze nu al bijna dertig is. Als je kind zoiets overkomt, is dat heel zwaar als ouders. Niet iedereen kan dit aan, het aantal scheidingen bij zulke gezinnen ligt dan ook veel hoger. Op sommige dagen kreeg mijn dochter tot 20 aanvallen, dat is heel intensief voor het lichaam. Op een gegeven moment wil je de zin hiervan zoeken, waarom gebeurt dit en wat kan ik er zelf aan verbeteren? Ik wilde iets creëren, een plaats, een thuis voor deze mensen. Een veilige omgeving waar ze geholpen worden en waar ze, misschien met de juiste verzorging, ook nieuwe stappen kunnen zetten.”

Ondanks het feit dat Nadia een dochter heeft met beperkingen ontmoette ze toch een nieuwe liefde in haar leven. “Ik ben Luc meer dan 15 jaar geleden tegengekomen. Ik had een serieuze rugzak maar het klikte tussen Luc en Sara, daar ben ik heel dankbaar voor. Financieel blijft het ook problematisch voor ouders met kinderen met een beperking. Minister  van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) kwam ons huis openen in 2017 en beloofde toen dat iedereen, die op de wachtlijst stond voor een zorgbudget, dit zou krijgen tegen 2020. Intussen leven we in 2022 en nog altijd staan er duizenden mensen op die wachtlijst. We hebben nu vier mensen die nog steeds geen zorgbudget ontvangen, ondanks het feit dat ze er recht op hebben.”

Bindkracht vzw bestaat 5 jaar en viert die verjaardag met een groot feest aan de villa in Walshoutem op 2 juli.

Tekst: Laurien Holsbeeks

Bindkracht
Het was een fijn weekend

Lees meer over