Stijging van omikronvariant in Hagelandse gemeentes

9 januari 2022 | 15u41 | Gepost door rik.poulman@te…
test

In alle gemeentes en steden van het Hageland zijn de besmettingen gestegen, 90 % ervan gaat om de omikronvariant. Verantwoordelijken houden hun hart vast nu de scholen weer opengaan. Wij polsten bij enkele burgemeesters wat zij ervan vinden en denken. 

Onder andere in Bekkevoort swingen de cijfers de pan uit."De voorbije week werden 47 nieuwe Covid-19 besmettingen geregistreerd in onze gemeente. Dit is een stijging van meer dan 45 percent ten opzichte van de week voordien. In de aangrenzende steden en gemeentes is er een verdubbeling vastgesteld", zegt schepen Benny Reviers (Ons Dorp) hierover op zijn sociale media. “De omikronvariant verspreidt zich snel en ik vrees dat het virus zich zal uitbreiden naar de scholen. De zelftests zijn geen verplichting, maar eerder een aanbeveling en ook de vaccinaties voor kinderen zijn niet verplicht. De ouders moeten zelf beslissen of ze dit doen of niet. Natuurlijk is het wel aan te raden, het is een extra bescherming voor de doelgroep van ouderen. Vanaf volgende week donderdag zullen de eerste kindervaccinaties plaatsvinden. Ik zou mensen aanraden om het aantal contacten te beperken maar we moeten ook in het oog houden dat de mensen niet terug vereenzamen. Dat willen we ten alle tijden vermijden. Toch is voorzichtigheid geboden.”

Lees verder onder de foto

Beeken
Ook burgemeester Rudi Beeken van tielt-Winge ziet een stijging van de cijfers.

Ook Tielt-Winge en Diest delen in de klappen

Ook in Tielt-Winge is de situatie niet geruststellend, de gemeente ging vorige week in vooralarm, dat gebeurt wanneer er 10 mensen besmet zijn. “Door de stijging is er een verhoogde waakzaamheid. Het is zeker niet ernstiger dan in andere gemeenten maar ook niet beter. We zullen zien wat de eerste schoolweek ons brengt maar de contacten tijdens kerst en nieuwjaar zullen er alvast geen goed aan hebben gedaan. Toch verwacht ik geen geweldige stijging. Zelf vind ik de vaccinatie voor kinderen positief, maar het verplichten zou niet werken. De ouders zijn in dit geval de eindverantwoordelijken”, reageert burgemeester Rudi Beeken (Open Vld). 

In Diest stijgen het aantal besmettingen evenzeer, zo beaamt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest).  "Ook wij gingen afgelopen donderdag in vooralarm en dat is, aan de ene kant, toch iets om wat bang voor te zijn. Aan de andere kant moeten we leren leven met het virus. Vanaf 19 januari zullen de kinderen ook hier gevaccineerd worden. De meningen hierover zijn heel fel verdeeld.”

Lees verder onder de foto
Mollu
Eenzelfde geluid bij kersvers burgemeester van Kortenaken Kristof Mollu

2 van de 3 indicatoren overschreden in Kortenaken

Ook in Kortenaken ziet de situatie er niet rooskleurig uit, daar werden 2 van de 3 indicatoren overschreden. "Hierdoor zijn we vanaf vorige donderdag ook in alarmfase gegaan. We zitten met 71 besmettingen op een week tijd, wat relatief veel is voor Kortenaken. Het zijn vooral de actievelingen (30-40-50jaar)  die het virus binnenbrengen in het gezin.  Afgelopen week hebben we een mail gestuurd naar alle directies van de scholen om kort op de bal te spelen en alles goed op te volgen. Aanstaande zaterdag vindt de eerste vaccinatiedag voor kinderen plaats. Men heeft er alles aan gedaan om het op een kindvriendelijke manier te organiseren. Natuurlijk zijn ook bij ons de meningen verdeeld, maar we verwachten dat er 50 à 70% van de kinderen zal worden gevaccineerd", zegt kersvers burgemeester Kristof Mollu (CD&V). 

Voor de volledigheid geven we u ook nog de stijging van het aantal besmettingen mee in Aarschot (+248), Begijnendijk (+74), Scherpenheuvel-Zichem (+186) en Tienen (335). 

Tekst: Laurien Holsbeeks en Dirk Desmet 

Lees meer over