Op vele plaatsen in het Hageland geldt vuurwerkverbod: "Je kan een vis ook verbieden om rond te zwemmen in zijn bokaal"

Vuurwerk

In meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten is het afsteken van vuurwerk op oudjaar verboden en in 1/5 kan het alleen mits voorafgaande toestemming. Dat blijkt uit gegevens van Oscare vzw, een nazorg- en onderzoekscentrum voor mensen met brandwonden en littekens. Wij vroegen ons af waar je in het Hageland op 31 december nog vuurwerk mag afsteken en dat blijkt niet meteen op veel plaatsen. We geven u graag een overzicht. 

In Diest is het alvast verboden om vuurwerk af te steken en dat verbod geldt ook voor het laten ontploffen van voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen of andere explosieven. Wensballonnen oplaten is evenzeer uit den boze en er geldt in de stad ook een verbod, van 1 december tot 31 januari, op het bezit van vuurwerk of ander pyrotechnisch materiaal, net als op het zichtbaar tonen, uitstallen of elke voorbereidende handeling die wijst op een intentie tot gebruik. “Dankzij deze maatregel kan de politie vuurwerk preventief onderscheppen en in beslag nemen. Zo voorkomen we gevaarlijke situaties”, luidt het bij de stad. 

Scherpenheuvel-Zichem, dat tot dezelfde politiezone behoort, gaat een gelijkaardige maatregel uitschrijven. “Jaarlijks zijn alleen het vuurwerk met de kermis en aan de Maagdentoren toegelaten. Ik werk aan een burgemeesterlijk besluit om dezelfde regels in te voeren als in Diest, wat wil zeggen dat ook het bezit van vuurwerk niet toegelaten is. Het probleem is natuurlijk dat politiemensen altijd te laat ter plaatse zijn want tegen dan is het vuurwerk al afgeschoten maar het is bij ons dus ook verboden”, zegt burgemeester Manu Claes (cd&v). 

Lees verder onder de foto. 

Vuurwerk
Op veel plekken in het Hageland mag je op oudjaar geen vuurwerk afvuren.

"Je kan alles verbieden, ook aan een vis om rond te zwemmen in zijn bokaal”

In Glabbeek is burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) iets milder want daar kan het wel tenminste als je vooraf een aanvraag indient. “Mensen moeten ook hun buren op de hoogte brengen net als eigenaars van dieren in de buurt. Natuurlijk kan je alles verbieden maar dat helpt niet, je kan ook een vis in een bokaal verbieden om rond te zwemmen. Op onze manier weet je tenminste wie vuurwerk gaat afsteken en heb je het onder controle, dat is anders niet het geval”, aldus Reekmans. 

In Tienen is het dan weer al verboden sinds 2018 om vuurwerk af te steken en wensballonnen op te laten. “Dit verbod geldt ook voor het afsteken van vuurwerk op privédomein. De stad kan voor professionals een uitzondering maken, maar dit moet ruim op tijd aangevraagd worden”, luidt het. Ook in Zoutleeuw kan het niet en in Linter is het evenmin toegestaan behalve dan het afvuren van vreugdeschoten of vuurwerk naar aanleiding van een huwelijk of feest, maar dan moet het minimum één maand op voorhand aangevraagd worden.

In Begijnendijk, Tremelo en Aarschot mag je ook geen vuurwerk afsteken tijdens de feestdagen “Sinds 2019 is het in heel Vlaanderen verboden om vuurwerk af te steken zonder vergunning. De lokale besturen benadrukken de risico’s en nadelen van vuurwerk en moedigen alternatieve manieren van vieren aan. Het afsteken van vuurwerk brengt aanzienlijke gevaren met zich mee, zoals brandrisico’s en ernstige verwondingen”,luidt het daar. In Tielt-Winge kan het dan weer alleen onder voorwaarden en mits een aangevraagde goedkeuring. "Dan weet ik tenminste wat en waar", zegt ook burgemeester Rudi Beeken (Wij-Tielt-Winge`)

 

 

Tekst: Dirk Desmet, Patrick Breuls, Anne Somers. 

Lees meer over