Ook andere burgemeesters vinden voorziene stijging werkingskosten brandweer onaanvaardbaar en komen met alternatief

Brandweer

Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) krijgt bij zijn protest tegen de fel stijgende uitgaven voor de werking van de brandweerzone Oost Vlaams-Brabant steun van enkele collega's. Burgemeester Kristof Mollu (cd&v) van Kortenaken, burgemeester Marc Wijnants (CD&V) van Linter en burgemeester Jo Roggen (Open Vld) van Geetbets zullen samen met Reekmans vandaag op de zoneraad een voorstel toelichten om “het budget van de brandweer opnieuw gezond te maken”.

Eerder had Reekmans al kritiek op het feit dat de totale uitgaven in de ontwerpbegroting 2023 met 39% stijgen in vergelijking met de uitgaven in 2020.

“In 2020 waren de totale uitgaven voor de werking van de brandweerzone Oost Vlaams-Brabant 34,5 miljoen euro. In de ontwerpbegroting 2023 stijgen deze totale uitgaven tot maar liefst 47,8 miljoen euro. Als de gemeenten deze voorgestelde ontwerpbegroting voor 2023 zouden goedkeuren laten we toe dat de uitgaven op amper drie jaar tijd met bijna 39% zouden ontsporen. De burgemeesters van Glabbeek, Kortenaken, Linter en Geetbets trokken aan de alarmbel en dienden een amendement in om de ontspoorde begroting van de brandweer opnieuw gezond te maken. Dat de korpsleiding van de brandweer op amper 3 jaar de uitgaven met maar liefst 39% wil laten ontsporen, is gewoon onbetaalbaar en onaanvaardbaar. Daarom werkten we met de burgemeesters van enkele Hagelandse gemeenten een oplossing uit om het budget van de brandweer opnieuw gezond te maken. In ons voorstel voorzien we een stijging van maximaal 15% dat ruimschoots voldoende is om de gestegen energie- en personeelskosten te kunnen opvangen in 2023. Maar we dwingen de korpsleiding wel de tering naar de nering te zetten en een gezond financieel beleid te gaan voeren in de toekomst.”

Zeker niet besparen op veiligheid

Volgens Mollu willen de initiatiefnemers met hun voorstel zeker niet besparen op veiligheid. “Met ons voorstel laten we niet toe dat er bespaard kan worden op de werking van de brandweermannen op het terrein en kan er enkel bespaard worden op de personeelskosten van de hogere officieren en de administratie en moet er met een doordachte termijnvisie nagedacht worden over de uitgaven voor de werkingskosten en investeringen.”

Wijnants hoopt, net als de andere initiatiefnemers, voldoende collega’s te kunnen overtuigen om hun voorstel te steunen.  

“Dat de gemeentelijke dotaties stijgen in functie van de gestegen energie- en personeelskosten, die te wijten zijn aan de crisis ,steunen wij uiteraard. Maar de huidige brandweerleiding moet eindelijk eens grondig gaan nadenken over al hun uitgaven en beseffen dat ze met belastinggeld aan het werken zijn dat als goede huisvaders moet besteed worden.”

Lees meer over