Oogst voor Hagelandse wijnboeren in 2021 eentje om snel te vergeten, al hadden anderen dan weer meer succes

Houwaartse Wijngaard vzw

Net als elders in ons land deed de wijnbouw het in 2021 ook in het Hageland minder goed. Verschillende wijnboeren zagen hun oogst afnemen, bij sommigen zelfs tot meer dan 30% door vorst en ziekte, vooral valse meeldauw, een schimmel, strooide roet in het eten. Anderen bleven dan weer gespaard en konden toch rekenen op een vrij goede oogst. De verwachtingen voor dit jaar zijn een stuk beter, al blijven sommigen toch voorzichtig.

Bij de Petrushoeve in Bekkevoort bijvoorbeeld was de opbrengst in 2021 minder goed. “Door vorstschade en ziekte mislukte 30 tot 40 % van de oogst. Dat is natuurlijk omzet die  je kwijt bent en niet meer terugkrijgt”, vertelt wijnboer Gerry Calders.

Ook Bert Vandeurzen, van wijndomein Vandeurzen in Linden, leed verlies.“We hebben zo’n 25% omzet verloren, de druivensoorten uit Spanje konden niet voldoende rijpen. Door een goed onderhoud van de druiven konden we schade door ziekte wel beperken en gelukkig konden we van onze Spaanse rode druif nog een witte wijn maken, de witte Spaanse druif was namelijk te zuur, daar kan je ook niets mee.”

Slechte oogst geen invloed op de prijs

Eenzelfde geluid bij wijndomein Danouise in Tielt-Winge waar de oogst in 2021 ook eentje was om snel te vergeten.“We oogsten ongeveer een kwart van hetgeen we normaal binnenhalen als gevolg van de overvloedige regenval in juli”, zegt wijnboer Daniël Vandervaeren. “Die mindere opbrengst hebben wij niet laten meespelen om de prijs van de wijn te bepalen.”

Bij wijndomein Haksberg in Tielt-Winge hadden ze vooral een probleem met de klassieke druivenstokken. “Door de overvloedige regen van afgelopen zomer, kregen wij af te rekenen met valse meeldauw, De druiven kregen bovendien te weinig zon, waardoor ze onvoldoende rijpten om er een mooie wijn van te maken. In goede jaren produceren wij een goede rode wijn van onze pinot noir en de dornfelder. Ze leenden zich deze keer alleen om er een witte wijn of een rosé schuimwijn van te maken.”

Lees verder onder de foto. 

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Petrushoeve
Wijnboer Gerry Calders zag oogst dalen met 30 tot 40%

Beste oogst in 10 jaar 

Anderen hadden meer geluk. Wijngaard Ten Bunder in Nieuwrode leed geen verlies en ook Jos Vanlaer van de Kluisberg in Bekkevoort kan uitpakken met, naar eigen zeggen, één van de beste oogsten van de voorbije tien jaar. “Vorig jaar hadden we niet alleen heel veel druiven, ze waren ook nog eens van een superieure kwaliteit, we wonnen er zelfs drie medailles mee voor beste Brabantse wijnen. We zijn al jaren bezig en kennen ondertussen het reilen en zeilen van de wijnbouw. Kennis van de natuur en hiermee kunnen omgaan om je planten te kunnen beschermen is belangrijk.”

Dat zegt ook Joris Eeckhout van wijndomein Den Eeckhout, op de Houwaartseberg in Tielt-Winge, die ook in de prijzen viel en goud kreeg voor zijn pinot noire rosé van 2021 van de Vlaamse Wijngilde/Commanderij Hageland. "Ik ging voor brons maar natuurlijk is goud ook goed. Ik mag echt niet klagen over de opbrengst van de oogst in 2021. De opbrengst is hetzelfde als die het jaar ervoor. Landbouwkunde helpt, denk ik, bij het uitbaten van een goede wijngaard", vertelde hij ons na de bekendmaking.

Lees verder onder de foto. 

Kluisberg
Jos Vanlaer had vorig jaar één van de beste oogsten in 10 jaar tijd.

Op naar betere tijden, al blijft het afwachten 

De Hagelandse wijnboeren kijken alvast uit naar de oogst van 2022 want die ziet er veelbelovend uit, al is nog niets zeker. “Volgende maand vormen zich de trossen en dan kan je als wijnboer alleen maar afwachten. Een stevige hagelbui kan een deel van je oogst vernielen, daar moet je mee leren leven. Net als andere landbouwers maak je als wijnboer de rekening niet over één jaar maar over tien jaren. Het ene jaar kan prachtig zijn, het andere een catastrofe”, verduidelijkt Daniël van wijndomein Danouise.

Tekst: Rik Poulman, Laurien Holsbeeks, Dirk Desmet.