Ochtendzwemmers misnoegd over ontslag redder in openluchtzwembad Halve Maan: "Er zijn er al te weinig"

Open luchtzwembad Diest

De ochtendzwemmers in het openluchtzwembad van provinciedomein De Halve Maan in Diest zijn misnoegd nu de hoofdredder, naar hun zeggen, op staande voet ontslagen werd. Een van hen, Carl Smets, uitte hun ongenoegen op zijn Facebookpagina. “Een schande, zeker in deze tijd dat er zogezegd geen redders ter beschikking zijn. De man in kwestie zit echt in de put, zo liet zijn moeder mij weten. Het wordt tijd dat aan deze toestanden een halt wordt toegeroepen”, zegt Smets.

Het zwembad kampt met een tekort aan redders, er zijn er maar 4 in plaats van de vereiste 6, en daardoor kan het bad maar 5 dagen op 7 open, dat probleem is wel opgelost voor de zomermaanden. “Dank zij jobstudenten geraken ze in de zomer wel aan voldoende redders maar wanneer die weer les moeten volgen, zal het probleem vermoedelijk opnieuw de kop opsteken. De redder die nu ontslagen werd had een lijst opgemaakt van mensen die een reddersbrevet hebben en beschikbaar zijn, de meesten van hen zijn met pensioen. Ik heb ook mijn brevet en stond eveneens op die lijst. De directie legde die lijst naast zich neer en uiteindelijk mondde het dus uit in het ontslag van de initiatiefnemer. Uit goede bron vernam ik dat de verantwoordelijken aan de mensen van de veiligheid vroegen om hem manu militari buiten te zetten, ze hebben dat blijkbaar geweigerd. Ik weet trouwens ook dat ¾ van het personeel een reddersbrevet heeft, het kan toch niet zo moeilijk zijn om dan het probleem op te lossen. Blijkbaar is er wel geld voor nieuwe speeltuinen, omheiningen en meer maar niet om het probleem van de redders op te lossen”, gaat Smets verder.

De ochtendzwemmers storen zich ook aan het feit dat ze voorlopig pas om 10 uur kunnen gaan zwemmen, vroeger was dat 9 uur, en binnenkort zelfs pas om 11 uur. “Welk zwembad hanteert dergelijke openingsuren. Bovendien komen wij met een vijftigtal mensen zwemmen maar we blijven maar een uurtje of zo. Aangezien je moet reserveren en er maar 1600 mensen per dag binnen mogen zijn die tickets sowieso al weg.”

Bad moet gewoon dicht

Volgens Smets en zijn mede ochtendzwemmers willen de verantwoordelijken bij de provincie het bad gewoon dicht kunnen doen. “Vandaar ook dat ze het aantal toegelaten zwemmers zo laag houden. Ze wilden het al eerder sluiten maar door het massale protest is dat voorlopig niet gelukt.”

De Vooruit oppositie in Diest spant zich al langer in voor het behoud van het openluchtzwembad en is zeer verrast dat de redder ontslagen werd om dringende redenen. “Zeker omdat we de persoon in kwestie kennen als een beleefde en rustige man. Of het ontslag gegrond is of niet? Daarvoor kennen we de ware toedracht van het verhaal (nog) niet voldoende”, zegt Carina Jankowski.

“Wel horen we regelmatig signalen dat het tussen het beleid en het personeel van het provinciedomein niet altijd even goed botert. Of hier een oorzakelijk verband is, is ook moeilijk te achterhalen. Daarnaast kampte het domein bij aanvang van het seizoen ook met een tekort aan redders, wat door de bevoegde gedeputeerde nog als één van de argumenten werd aangehaald om het openluchtbad te sluiten. Om dan plots een redder met jaren expertise op staande voet te ontslaan is moeilijk te begrijpen. Maar zoals ik eerder al zei, zijn de correcte omstandigheden ons nog onvoldoende gekend, Voor mij bestaat er altijd nog de weg van de dialoog. Als werknemer heb je recht op een eerlijke behandeling en heb je het recht om jezelf te verdedigen. Ik hoop van harte dat deze situatie een correct en fair verloop kent”, besluit Jankowski.

Eerder uitten ook al inwoners van Diest hun ongenoegen over de gang van zaken in het openluchtzwembad.

Lees meer over