Nog deze legislatuur fusie van 4 Hagelandse gemeenten? Als het aan Tielt-Winge ligt wel

Fusie van gemeenten

Komt er in het Hageland een fusie tussen de gemeenten Tielt-Winge, Kortenaken, Bekkevoort en Geetbets? Een studiebureau onderzoekt de mogelijkheid in elk geval. Wij polsten bij de vier burgemeesters naar de haalbaarheid van dergelijke fusie en wat de consequenties daarvan kunnen zijn.  In het najaar weten we wellicht meer. 

Eerder informeerden we u al over de bestuurskracht-analyse die de 4 gemeenten gingen uitvoeren om de sterktes en zwaktes van elke gemeente na te gaan en die studie is nu volop aan de gang. 

“Dit zal niet onmiddellijk leiden tot een fusie, eerst moeten we zien wat we in de kuip hebben. Het resultaat zal pas in september bekend zijn. Zelf was ik nooit voorstander van een fusie, maar nu zowel de vaste kosten als de exploitatiekosten voor de gemeenten stijgen, moet men toch beginnen denken aan de toekomst. Of het in deze legislatuur nog mogelijk zal zijn, is moeilijk te zeggen, ik denk dat het eerder iets is voor de volgende verkiezingen. Het is ook belangrijk dat we de burgers hierbij betrekken, zij zullen uiteindelijk ook bepalen wie de burgemeester wordt. Aan de andere kant vind ik dat de Vlaamse regering deze beslissing zou moeten nemen. Voor grotere fusies krijg je namelijk bijkomende financiën, maar voor een kleine fusie, onder 19.000 inwoners, krijg je geen toelagen", zegt burgemeester van Bekkevoort Hans Vandenberg (CD&V).

Tielt-Winge al tien jaar vragende partij

Eerder ondertekenden Bekkevoort en Tielt-Winge al een samenwerkingscharter en lieten ze verstaan de intentie te hebben om te fusioneren. “Wij zijn al tien jaar vragende partij om een fusie te organiseren, samen met een of meerdere lokale besturen., en zo een grote landelijke gemeente te kunnen vormen. Met Bekkevoort delen we een lange grens maar het mag zeker ook met andere besturen. De betoelaging van de overheid komt er pas als we met 20.000 inwoners zijn, We hadden zopas een werkbijeenkomst voor de bestuurskrachtmeting, aan het einde van de zomer zullen we meer weten. Op dit moment zijn de grenzen van het intergemeentelijk samenwerken al ruim overschreden. Soms zie je de bomen niet meer door het bos. Als je een grotere gemeente wordt, dan zal het administratief veel gemakkelijker worden”, zegt burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken (Open Vld).

Bekkevoort en Tielt-Winge hopen in elk geval dat de andere gemeenten mee zullen stappen in het fusieplan. “Vorig jaar hebben we een officiële aanvraag gekregen vanuit Bekkevoort en Tielt-Winge om eventueel een fusie aan te gaan. De vraag werd in januari 2021 voorgelegd aan de gemeenteraad en er werd besloten om hier een werkgroep voor op te starten met zowel vertegenwoordigers van de meerderheid als van de oppositie. De uiteindelijke beslissing moet worden gedragen door iedereen. Je kan een fusie enerzijds beslissen vanuit je buikgevoel maar je kan dat ook doen op een rationele manier waarbij je de sterktes en zwaktes van elke speler onderzoekt, wij kozen voor het laatste”, zegt burgemeester van Kortenaken Kristof Mollu (CD&V).

De gemeente werkt nu al samen met andere gemeenten in de regio. . “We hebben bijvoorbeeld het TGV-charter tussen Gete en Velpe, samen met Geetbets, Linter en Zoutleeuw. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld wegenwerken, aanbestedingen en verzekeringspolissen samen regelen. We werken ook samen met Bekkevoort, Glabbeek en Linter voor bijvoorbeeld Hartje Hageland, met Bekkevoort delen we ook een sporthal. Een fusie is nog niet aan de orde, maar samenwerken zal en moet er zijn gezien de uitdagingen groter worden.”

Er kan er maar één burgemeester worden

Wanneer de gemeenten zouden fusioneren komt er dus één burgemeester. De partij met de meeste zetels na de verkiezingen heeft dan 2 weken de tijd om een coalitie te vormen en diegene met de meeste voorkeursstemmen wordt dan van rechtswege burgemeester. “Voor mij gaat het zeker  niet om de burgemeesterspost. Na Glabbeek zijn wij de kleinste gemeente in de regio, ik maak me hierover dan ook geen illusies maar ik vind het wel belangrijk dat de kiezer kan en zal beslissen”, zegt Geetbets burgemeester Jo Roggen(Open VLD).

Ook Beeken is bereid om zijn burgemeesterssjaal af te staan indien dit nodig zou zijn. “In welke mate zijn de lokale politici bereid zichzelf af te schaffen? Bij een fusie zullen er altijd mensen uit de boot vallen. Ik ben voor minder overheid die efficiënter is en als dat betekent dat ik mijn burgemeesterschap moet afgeven, dan is dat zo.”

We zijn alvast benieuwd naar het vervolg van dit verhaal.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play