Na coronamaatregelen hebben dieven ook weer meer vrij spel, zo blijkt uit cijfers politiezone

Politiecontrole

Het aantal inbraken in de politiezone Getevallei daalden de voorbije jaren maar in 2022 is er weer een stijging te noteren, een en ander heeft wellicht te maken met het feit dat ook inbrekers door de coronacrisisis wat minder actief waren. Dat blijkt uit de cijfers die werden voorgelegd op de zonale veiligheidsraad in de politiezone, die ook andere evoluties benadrukt.

Op de zonale veiligheidsraad van de politiezone Getevallei, die doorging op vrijdag 25 november, werden de criminaliteitscijfers uitgebreid toegelicht per criminaliteitsfenomeen.

“De inbraken in de politiezone daalden in 2019 (262) met ongeveer 24,5% in vergelijking met het jaar 2018 (347). In 2020 (203) werd er opnieuw een verdere daling met 22,5% vastgesteld. Ook in 2021 (188) daalde het aantal feiten verder met 7,4%. De jaren 2020 en 2021 waren echter atypische jaren, omwille van de coronacrisis,  aangezien het verplaatsingsverbod de opportuniteiten voor potentiële plegers enorm heeft beperkt. In 2022 merken we dat inbrekers terug meer actief zijn. Deze vaststelling geldt niet enkel voor onze politiezone maar ook voor het ganse arrondissement. Momenteel staat de teller van het aantal inbraken in 2022 op 188, wat voorlopig neerkomt op een status quo met het aantal feiten in 2021.  Er lopen verschillende onderzoeken in onze politiezone met het oog op identificatie van de plegers van deze feiten. Elke inbraak wordt stelselmatig onderzocht en we blijven actief patrouilleren en nauw samenwerken met onze burgers zodat we potentiële daders ontmoedigen om feiten te komen plegen. Met de donkere dagen vragen we aan onze burgers om zeer alert te zijn en onze diensten onmiddellijk te verwittigen wanneer er iets verdachts wordt opgemerkt”, luidt het.

Meer verkeersongevallen met lichamelijk letsel, net als vluchtmisdrijven

Op nationaal vlak is er, sinds 2021, een stijging waar te nemen in de cijfers voor de verkeersongevallen met lichamelijk letsel. “Ook in 2022 zet de nationale trend zich verder in een stijging. In onze politiezone stelden we in 2021 (138)  een stijging vast van 21% ten opzichte van 2020 (114). In 2022 werden er voorlopig 120 ongevallen met lichamelijk letsel vastgesteld. Sinds de coronapandemie verplaatst men zich meer met de elektrische fiets, speedpedelec, step,… . Bijgevolg begeven meer zwakke weggebruikers zich in het verkeer. Wanneer zij betrokken zijn bij een ongeval, vergroot de kans op het oplopen van een lichamelijk letsel. Gelet op de donkere dagen, willen we dan ook vragen om je als fietser zo zichtbaar mogelijk te begeven in het verkeer.”

Uit dezelfde cijfers blijkt ook een verontrustend cijfers, met name dat het aantal vluchtmisdrijven stijgt na een ongeval met lichamelijk letsel. “Dit is een trend die we in het ganse arrondissement vaststellen. We willen benadrukken dat het zeer belangrijk is om ter plaatse te blijven en na te gaan of andere betrokkenen al dan niet medische hulp nodig hebben. Een ongeval veroorzaak je nooit opzettelijk, dus wegvluchten is nooit een goed idee.”

De politiezone blijft verder hard inzetten op de strijd tegen drugs en de verdeling ervan. “Door actieve patrouilles op gekende overlastplaatsen, door de interventieploegen en het fietsteam, alsook door het doorgedreven onderzoek van de recherchedienst, werden er in 2022 al heel wat drugs in beslag genomen. Zo werd er voorlopig 676 gram speed, 374 XTC-pillen, 134 gram heroïne, 2,407 kg cannabis, 10,2 kg hasj, 41 gr cocaïne en 5030 Euro cash geld in beslag genomen. Daarnaast werden er verschillende actieve cannabisplantages opgerold”.  

De politiezone benadrukt tenslotte het belang die ze hechten aan het bestrijden van Intrafamiliaal geweld. “Als politiezone werken we actief mee aan de ketenaanpak IFG van de provincie door de coördinatie van dit project vanuit onze recherchedienst. We verwijzen gezinnen door naar dit platform om zo de spiraal van het geweld te kunnen doorbreken en de nodige hulpverlening en ondersteuning af te stemmen op de noden die er zijn. “