Kindervaccinatie in Zuidoost Hageland: dapperheidsdiploma voor de kinderen

30 december 2021 | 17u53 | Gepost door christian.henn…
Vaccinatiecentrum Tienen

Net als overal in Vlaanderen, gaat ook in Zuidoost Hageland de kindervaccinatiecampagne in januari van start. In overleg met alle betrokken partners werd beslist om slechts één kindervaccinatiepunt in te richten binnen onze eerstelijnszone. Alle 5- tot 11-jarigen uit Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw zullen uitgenodigd worden voor een prikje in VC Tienen dat voor de gelegenheid omgetoverd wordt tot Kindervaccinatiepunt Zuidoost Hageland.

De keuze voor VC Tienen is mede bepaald door de vaccinatie die in afzonderlijke kabinetten gebeurt, de ligging vlakbij het ziekenhuis, de al ingerichte locatie die enkel wat gepimpt moet worden en de zekere beschikbaarheid op zaterdagen. Door de kindervaccinatie op één punt te laten plaatsvinden, worden de krachten gebundeld. Met de lopende boostervaccinatie en omicron op de loer, is dit absoluut nodig om alle vaccinaties kwaliteitsvol en vlot te laten verlopen.

Ook Mediclowns aanwezig

 Naast de gebundelde krachten, wordt gerekend op een uitgebreide medewerking van de dienst Pediatrie van RZ Tienen. Daarnaast werden oproepen gedaan naar de medewerkers en het netwerk van Kind & Gezin en de CLB's. Zo kunnen de organisatoren prikteams samenstellen die gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen.

 “Naast medisch personeel dat vertrouwd is om met kinderen te werken, zullen ook de Mediclowns aanwezig zijn in het kindervaccinatiepunt”, aldus ELZOH-voorzitter Ine Tombeur. “Verder worden de vaccinatiekabinetten wat opgeleukt en wordt de nodige afleiding voorzien tijdens de prik. De jonge virusvechtertjes zullen ook beloond worden met een dapperheidsdiploma.”

Twee prikken voor krokusvakantie

De uitnodigingen voor de kindervaccinatie worden nog in de kerstvakantie verstuurd naar de 7635 kinderen van 5 tot en met 11 jaar uit de 9 gemeenten. Om broers en zussen samen te kunnen vaccineren, zullen de ouders zelf het moment van vaccinatie kunnen inboeken zodra ze de uitnodigingen ontvangen hebben. Twee volledige kinderprikdagen zij voorzien: op zaterdag 15 en zaterdag 22 januari zal het kindervaccinatiepunt van 8 tot 20 uur geopend zijn. Indien de vaccinatiebereidheid hoger ligt dan de door de overheid verwachte 50 tot 70%, wordt zaterdag 29 januari nog toegevoegd aan de planning. Drie weken na de eerste prik zullen de kinderen hun tweede prik krijgen. Zo zal elk kind dat dit wil, volledig gevaccineerd zijn bij de start van de krokusvakantie.

Lees meer over