Gemeenten aan de Gete bestrijden overstromingsgevaar
Hoegaarden, Tienen, Linter, Landen, Geetbets, Hoegaarden en Zoutleeuw sloegen de handen in elkaar om wateroverlast door overstroming en droogte aan te pakken.
Woensdag vierde men het einde van het 'Strategisch Project Getestreek: 'OnverGETELijk! De partners fietsten langs het Groene Spoor (de voormalige spoorweg), van de ‘Geetway’ (een nieuwe rustplek) van Drieslinter naar de Geetway van Zoutleeuw. In Zoutleeuw bezochten de partners de permanente ‘Expo Getestreek’, waarin het ontstaan en de evolutie van het landschap in de Getestreek bevattelijk wordt uitgelegd. Maar er werd al een nieuwe projectaanvraag ingediend om het project (waaronder de waterberging) te kunnen verderzetten. De Expo in het stadhuis in Zoutleeuw is ook nog lopende, aldus Kristien Justaert van het Regionaal Landschap Zuid-Hageland.
Overvloedige regens in watergevoelig gebied
Een strategisch project verenigt sinds 2017 verschillende partners in de Getestreek om samen te werken aan leefbare dorpen en een klimaatrobuust landschap. Er waren al acties rond ‘water’. In de zomer van 2021 kampten de Kleine en de Grote Gete met hele zware overstromingen. Het plan werd dus ineens heel urgent. De Vlaamse Milieumaatschappij startte daarom een samenwerking met Hoegaarden, Linter, Zoutleeuw, Tienen, Geetbets en Landen, om te komen tot een ambitieus actieplan om de Getestreek beter te wapenen tegen overstromingen. Men wil de overstromingen maximaal spreiden over het volledige valleigebied. Hoegaarden is ook één van de zeven gemeentes die onlangs tezamen met nog zes andere gemeentes toetrad tot het erosieplan, want overstromingen hebben natuurlijk ook het verlies aan landbouwgrond door erosie tot gevolg.
Oorzaken liggen niet allemaal in ‘onze’ tijd
“In de Getestreek was vroeger veel veen aanwezig in de bodem. Veen is heel belangrijk in het kader van de klimaatverandering. Dat moet immers nat blijven, anders ontsnapt er CO2. Op lange termijn is de grootste impact van de mens dat het gebied hier zo sterk ontbost werd. Daardoor kreeg je veel erosie, door afspoeling van de bovenste bodemlagen in de richting van de vallei. Maar lokale ingrepen zoals molens en dijken hadden ook een impact natuurlijk. Men heeft de laatste duizend jaar sterk ingegrepen in het valleisysteem, zeker niet enkel de laatste decennia.” Ook dat verhaal wordt nu getoond op de Expo, in het stadhuis van Zoutleeuw", zegt professor Gert Verstraeten.
Wat doen?
De VMM analyseerde de overstromingen van de Kleine en Grote Gete. Er zijn knelpunten in het volledige stroomgebied van de Gete, maar de grootste overstromingen en schade vonden plaats in de meer stroomafwaarts gelegen valleigebieden. Door de stroomopwaartse valleigebieden beter te benutten, kan men eventuele schade in de toekomst beperken. De VMM maakt hiervoor een ambitieus totaalplan op, dat doorgesproken wordt met de betrokken gemeenten. De maatregelen in één gemeente ondersteunen dan een kleiner overstromingsrisico in een andere gemeente. In het valleigebied van de Gete werden twaalf projectgebieden afgebakend waarbinnen concrete maatregelen voor waterberging worden uitgewerkt.
In Hoegaarden worden ingrepen rond de Celismolen gepland met als doel de molen beter te beschermen, maar ook om vismigratie mogelijk te maken en het valleigebied beter te benutten voor noodzakelijke waterberging. In Linter wordt de bevordering van waterberging in het valleigebied, droogtebestrijding en een vernatuurlijking van de waterloop nagestreefd. De gemeente Linter kocht eerder al een paardenweide met subsidies, waar recent het publiek toegankelijk ‘Geteparkje’ geopend werd. In de toekomst wil VMM hier een nieuwe meander aan de Kleine Gete geven. Het strategisch project, een samenwerking tussen provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de zes Getegemeenten streeft naar groenblauwe dooradering van de dorpskernen in de Getestreek. Men werkt zo tegelijk aan sponslandschappen en vertraagde waterafvoer als maatregelen tegen de effecten van klimaatverandering. Voor Zoutleeuw werkt men versneld aan een betere waterberging opwaarts de oude spoorweg, gecombineerd met de aanleg van een bescherming rond de door water bedreigde woningen. Voor het project in Zoutleeuw werd ook aan grondverwerving gedaan.
Lees gratis verder in onze app
Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.