Dubbel zoveel bussen op belangrijke lijnen, maar niet voor 2025

24 januari 2023 | 11u00 | Gepost door christian.henn…
Willy Lambrechts en Karin Brouwers

Er werd afgestapt van de basismobiliteit en overgestapt met een decreet naar basisbereikbaarheid, waar bij De Lijn vervoersregio’s gaan bepalen waar bussen rijden en waar vervoer op maat komt. Op dit ogenblik wordt dat project uitgerold, maar pas in januari 2025 zou de basisbereikbaarheid Hageland en Leuven uitgerold worden, bij de laatsten in Vlaanderen. Dan zou de frequentie van de bussen opgedreven worden op belangrijke lijnen.

Vroeger hadden de kleine gemeenten niets te zeggen aan De Lijn, maar met de vervoersregio’s komt daar verandering in. Er zijn deze maand in Vlaanderen al 50 buslijnen geoptimaliseerd, maar nog niets in onze ruime regio. Als het plan voor onze regio uitgerold wordt, zal de frequentie van de bussen verhogen, o.a. op de lijn Tienen – Geldenaken. Daar zouden bussen voortaan om het half uur rijden, i.p.v. om het uur. Ook op de lijnen Tienen –Diest en Tienen – Sint-Truiden zou men ook naar bussen om het half uur gaan, in plaats van elk uur. Maar dat gebeurt pas begin 2025.

Probleem wordt het budget, want de nieuwe plannen mogen niets meer kosten. In totaal zou er 5 miljoen euro beschikbaar zijn, maar of dat voldoende is blijft zeer de vraag.

Praten met NMBS en TEC

De belbussen blijven in de regio normaal dit jaar ongewijzigd, maar vanaf januari 2024 komt hier verandering. Vanaf dan wordt flex vervoer op maat aangeboden en kunnen belbussen vervangen worden door flex vervoer. Daar kunnen ook taxi’s, deelvervoer en deelfietsen bijzijn om de blinde ‘vervoersvlekken’ op de kaart in te vullen. In de regio Landen zal hierbij zeker moeten gepraat worden met de vervoersregio Limburg. Er zal in de toekomst ook zeker nog moeten gepraat worden tussen de NMBS (federaal), De Lijn (Vlaams) en de TEC (Waals) in onze regio.

Het thema ‘mobiliteit’ was het enige op de nieuwjaarsreceptie van ACV-regio Tienen- Zuid-Oost Hageland dat de gemeenten Tienen, Glabbeek, Boutersem, Hoegaarden, Linter, Zoutleeuw en Landen groepeert. Voorzitter Willy Lambrechts was gastheer in het pc Hoegaarden waar Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers (CD&V)  vragen kwam beantwoorden over mobiliteit in de regio.

Lees meer over