Diestenaren beslissen over al of niet verkenningsgesprekken fusie met Bekkevoort

15 januari 2023 | 19u09 | Gepost door dvdg.media@tel…
Diest blijft bij Oost-Brabant
Voordat de stad Diest officiële fusiegesprekken met buurgemeente Bekkevoort wil overwegen, gaat de stad het draagvlak daarvoor bij haar inwoners onderzoeken. Dat onderzoek vraagt de nodige tijd. Een beslissing over een fusie is daarom zeker niet voor dit jaar.

In december ontving stad Diest een vraag van de gemeente Bekkevoort in verband met een eventuele interesse in een toekomstige fusie. Diest wilt echter niet op die vraag ingaan zonder eerst naar een draagvlak te polsen bij de eigen inwoners. De stad heeft dat met een formeel schrijven ook zo aan de gemeente Bekkevoort gemeld.

Bestuurskrachtmeting

De gemeente Bekkevoort bestelde eind 2021 een uitgebreide bestuurskrachtmeting. Die focuste zich op de vier Hagelandse gemeenten Bekkevoort, Geetbets, Kortenaken en Tielt-Winge. Het doel van de analyse was een beeld te schetsen van de manier waarop de vier gemeenten elkaar bestuurskrachtiger zouden maken. De gemeenteraad van Bekkevoort besliste op basis van deze studie op haar zitting van 28 november 2022 om ook naar de interesse te peilen van Diest en Scherpenheuvel-Zichem voor een vrijwillige fusieoperatie.

Draagvlak in Diest

“Een fusieoperatie is een zeer fundamentele en strategische keuze, waarvan de impact op de bevolking niet mag worden onderschat”, zegt burgemeester Christophe De Graef. “Het succes van zo'n fusieoperatie hangt dan ook voor een groot stuk af van het bestaande draagvlak. Diest wil daarom ook luisteren naar haar inwoners en hun alle kansen geven om hun mening te geven over een dergelijke belangrijke vraag in verband met de toekomst van de stad.” De stad zal nog onderzoeken wat de beste manier is om dat draagvlak bij de bevolking na te gaan.

 

Volgens het draaiboek fusie van de Vlaamse Overheid moeten de fuserende gemeenten reeds op 31 december 2023, eind dit jaar dus, een definitieve beslissing nemen. Dat is volgens het stadsbestuur van Diest te kort dag om de effecten van een fusie op de bestuurskracht van de beide gemeenten te onderzoeken en een consultatietraject op te starten om de bevolking te betrekken.

 

“Diest heeft in het verleden altijd goed met de gemeente Bekkevoort samengewerkt. Die goede samenwerking willen we ook in de toekomst graag voortzetten”, besluit Christophe De Graef.

Lees meer over