Voorvechtster uit Tielt-Winge van terugbetaling migraine-medicijn haalt slag thuis

Migraine patiënt haalt slag thuis
Breaking
Monique Ver Berne (55) uit Tielt-Winge is blij want ze heeft goed nieuws. De vrouw, die zelf lijdt aan zware migraine-aanvallen, begon destijds de vzw Hoofd-Stuk en ijverde voor de terugbetaling van het medicijn Aimovig® tegen de ziekte. Ze startte er zelfs een petitie voor en recent ondertekende de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het akkoord waardoor patiënten de kosten voor het medicijn kunnen inbrengen en recht hebben op een terugbetaling. "Tranen sprongen mij in de ogen van opluchting."

Monique is eerder gekend als Mik maar is blij dat de overheid, vanaf 1 juni, tussenkomst biedt in de kosten voor het kopen van het medicijn. "Dat geldt voor iedereen die minstens 8 migrainedagen per maand heeft en er al 3 eerdere zogenaamde profylactische behandelingen heeft op zitten. Ik kreeg het goede nieuws vorige week al maar ik moest het nog geheim houden omdat de minister zijn handtekening nog moest zetten. Het was best bang afwachten of het zover zou komen. Woensdagochtend kreeg ik al vroeg ’s ochtends het nieuws dat dit intussen gebeurde en we het nieuws openbaar mochten maken. Ik kan je niet vertellen hoe blij mij dit maakte.”

Zonder terugbetaling redden we het niet 

Om een en ander waar te maken richtte Monique de vzw op en startte ze een petitie om de overheid duidelijk te maken dat het onmenselijk was om dergelijk medicijn niet op te nemen in de lijst van de terugbetaalde medicamenten. “Ik had het geluk dat ik een tijd lang kon genieten van het medicijn tijdens een testfase en voelde mij echt veel beter. Na een tijd moest je verplicht een zogenaamde drugsvakantie inlassen, zeg maar een adempauze die als verplichte drugsholliday een marteling werd. Ik kan de keren niet tellen dat mijn kinderen op bezoek kwamen en ik forfait moest geven omdat ik teveel pijn had. Zij begrepen dat wel maar fijn is dat natuurlijk niet.”

Petitie hielp 

Monique begon met haar vzw de online petitie ‘Schiet uit je sloffen’, om een terugbetaling op te eisen, en blijkbaar viel die niet in dovemansoren. “Op anderhalf jaar haalden we zo’n 3000 handtekeningen op en toen onze actie media-aandacht kreeg, kwamen er daar nog een 1000-tal bij, dat konden de beleidsverantwoordelijken toch moeilijk negeren.”

Monique is niet alleen blij voor zichzelf maar ook voor alle anderen die lijden aan ondraaglijke pijnen en hun heil kunnen vinden in het medicijn. “De opluchting bij lotgenoten is enorm groot nu er een terugbetaald medicijn op de markt komt dat doelgericht en preventief werkt. Eerder moesten patiënten hun toevlucht zoeken tot medicijnen die oorspronkelijk bestemd waren voor andere kwalen met vaak vervelende nevenwerkingen. Hierdoor zullen velen opnieuw op een normale manier en vooral pijnvrij kunnen werken en hun sociaal leven ongestoord weer kunnen oppikken, ik kan je verzekeren dat dit niet zo evident was wanneer je een crisis doormaakte. Eigenlijk krijgen we door deze beslissing ons leven terug en dat is fantastisch. Ik ben blij dat ik mijn schouders hier heb ondergezet en een verschil maakte voor vele mensen. ”

Lees meer over