Vlot je prik halen in vaccinatiecentrum

3 maart 2021 | 08u01 | Gepost door rik.poulman@te…
Eerste prik
Eerstdaags start de tweede fase van inentingsprogramma tegen het covid 19 virus. Daarbij komen 65+ en mensen met onderliggende aandoeningen die verhoogd risico lopen om besmet te geraken. “Mits enkele eenvoudige regeltjes toe te passen, verloopt de vaccinatie vlot en zonder oponthoud”, zegt Raf Lemmens, directeur HR RZ Heilig Hart Tienen.

“Het is belangrijk dat de doorstroming van mensen die een vaccinatie komen halen, vlot verloopt”, aldus Lemmens. “Wij vragen de mensen om gemakkelijke kledij te dragen, zodat ze gemakkelijk hun arm kunnen ontbloten. Wij raden ook iedereen aan om attributen zoveel mogelijk thuis te laten. Best dus geen paraplu’s, handtassen, juwelen e.d. meebrengen. Op die manier lukt het iedereen vlot te helpen en huiswaarts te sturen.”

Wanneer jij aan de beurt komt om een vaccinatie te halen, krijg je een uitnodiging waarop de datum en uur vermeld staan. Als die niet goed uitkomen, kan je een ander moment aanvragen bij de hulpdesk die dagelijks van 9 tot 16 uur bemand is. Niemand hoeft zich zorgen te maken. Bij aankomst in het vaccinatiecentrum word je temperatuur gemeten. Daarna kan je je registreren. Daarvoor hou je je oproepingsbrief en je elektronische identiteitskaart bij de hand.

Raf Lemmens: “In tegenstelling met veel andere centra waar de vaccinaties gebeuren in een grote ruimte, hebben wij hier gekozen voor het kabinet-model. Hierdoor kunnen wij vlotter werken en hebben de bezoekers meer privacy. Je wordt naar een lokaal geleid waar de hele procedure helemaal wordt afgewerkt door dezelfde persoon. Die start met een korte bevraging naar je medische toestand om na te gaan of er geen tegenaanwijzingen zijn voor de prik. Dan volgt de vaccinatie, wordt een afspraak gemaakt voor de tweede inenting en kan je nog een kwartiertje nablijven.” Dat laatste is een voorzorgsmaatregel.

Alles werd ook in het werk gesteld om het vaccinatiecentrum vlot te bereiken. Zo komt er een tijdelijke halte van De Lijn aan het centrum en wordt een parking voorbehouden voor de bezoekers. Er is een centraal telefoonnummer om mobiliteitsproblemen te bespreken.

De coördinatie van de personeelsbezetting in het vaccinatiecentrum gebeurt door het RZ Heilig Hart Tienen. “Omdat het aantal beschikbare vaccins voorlopig beperkt is, zal het centrum nog niet op volle kracht draaien”, voegt Raf Lemmens eraan toe. “Onder andere vanuit het ziekenhuis wordt de inzet van medisch personeel, maar ook de administratieve en logistieke ondersteuning in goede banen geleid. Daarnaast zijn er nog andere organisaties die medewerkers ter beschikking stellen. Op de gemeenschappelijke oproep voor vrijwilligers, kregen we ontzettend veel reactie. Ook het beheer van deze databank nemen we samen voor onze rekening. Wanneer covid 19 enige winst heeft opgeleverd, dan is het wel de ongelooflijke samenwerking tussen alle partners die hier aan bod kwamen.”

De Eerstelijnszone Zuidoost Hageland (ELZOH) neemt het programmamanagement voor haar rekening. Samen met de negen betrokken lokale besturen wordt de communicatie en de sensibilisering op bepaalde doelgroepen afgestemd. “Dit is cruciaal, want we willen een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad in alle gemeentes van onze eerstelijnszone behalen”, zegt voorzitter van ELZOG Ine Tombeur. “Daarnaast bewaken we het vaccinatieproces en geven we bezorgdheden, eventuele problemen of suggesties door aan de hogere overheid.”

Lees meer over